Germania va trimite Ucrainei tancurile Leopard la sfârşit de martie sau început de aprilie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Germania intenţionează să trimită tancurile Leopard 2 promise Ucrainei la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, a anunţat joi ministrul Apărării, Boris Pistorius, potrivit AFP.

'Este de aşteptat să avem această companie (de tancuri - n.r.) la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie' în Ucraina, a spus oficialul în timpul unei vizite la trupele Bundeswehr din landul Saxonia-Anhalt (est). Instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea blindatelor uşoare Marder, promise de Berlin la începutul anului, va începe 'până la sfârşitul lunii ianuarie' în Germania, iar pregătirea pentru tancurile Leopard va urma 'puţin mai târziu', a adăugat el.

După săptămâni de ezitări, SUA şi Germania au anunţat miercuri livrarea de tancuri grele Ucrainei, depăşind o nouă etapă în sprijinul militar pentru Kiev în perspectiva unei posibile contraofensive la invazia rusă. Ucraina şi-a exprimat speranţa că va putea primi cât mai repede tancurile, subliniind că 'viteza şi volumul' livrărilor sunt esenţiale.

Berlinul ar urma să furnizeze Kievului 14 tancuri Leopard 2 de tip 2A6 din stocurile armatei sale, Bundeswehr, şi a decis să le permită aliaţilor săi occidentali care dispun de aceste blindate de fabricaţie germană să facă la fel. Polonia şi Norvegia s-au declarat pregătite să livreze tancuri Leopard 2.

Conform mai multor media, coaliţia de ţări dispuse să furnizeze astfel de blindate mai cuprinde Danemarca, Olanda şi Finlanda. Spania a confirmat că este 'dispusă' la rândul său să livreze astfel de tancuri. Conform guvernului german, obiectivul este de a constitui, cu ţările partenere, 'două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina'.

Asta ar însemna 80-90 de dispozitive. Washingtonul a anunţat la rândul său trimiterea a 31 de tancuri Abrams. Kremlinul a denunţat joi 'angajamentul direct' al Occidentului în conflict după anunţul privind livrarea a zeci de tancuri europene şi americane.

În cadrul vizitei de joi, Boris Pistorius a mai spus că săptămâna viitoare va începe discuţii cu industria apărării pentru a accelera achiziţiile de arme şi pentru a creşte livrările de muniţie, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel