Data actualizării:
Data publicării:

Germania: subsidiara Gazprom va fi pusă temporar sub controlul statului

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Decizia va intra în vigoare până pe 30 septembrie. Filiala germană a companiei ruse de gaze Gazprom va fi pusă sub tutelă cu efect imediat, a declarat luni ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

”Prin acest ordin, ministerul meu numește temporar Agenția Federală de Rețea ca administrator al Gazprom Germania”, a declarat Habeck în timpul unei scurte declarații de presă la Berlin, potrivit Reuters.

”Ordinul de tutelă servește la protejarea siguranței și ordinii publice și la menținerea securității aprovizionării”, a adăugat el, argumentând că pasul este ”imperativ”, întrucât Gazprom Germania conduce „infrastructura critică” în țară.

Decizia de săptămâna trecută a Gazprom, de a ceda Gazprom Germania și acțiunile sale, a cântărit în luarea deciziei de către minister, potrivit lui Habeck, deoarece a creat ”circumstanțe legale neclare”.

"Nu s-a anunțat cine va fi noul proprietar economic și legal al acestor exploatații. Aceasta este în sine o încălcare a cerinței de notificare conform ordonanței de comerț exterior și plăți", a spus el.

Decizia Ministerului va fi în vigoare până pe 30 septembrie.

Germania va prelua controlul până la 30 septembrie 2022. Va avea dreptul să înlăture directori și să angajeze personal nou.

”Obiectivul nostru va fi să conducem Gazprom Germania în interesul Germaniei și al Europei”, a declarat Klaus Mueller într-un comunicat.

Ministerul Economiei a declarat că această mișcare este de a evita posibila achiziție a Gazprom Germania de către JSC Palmary și Gazprom Export Business Services LLC, ambele din Rusia.

Nu era clar cine se află în spatele companiilor, a spus ministerul, ceea ce sugerează că o achiziție nu este permisă din punct de vedere legal, având în vedere că investitorii erau din afara UE și pe cale să opereze infrastructura critică.

”Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania – aceasta include să nu expună infrastructurile energetice din Germania la decizii arbitrare ale Kremlinului”, a spus el.

”Nu vom lăsa infrastructura energetică supusă unor decizii arbitrare ale Kremlinului”

Gazprom nu a oferit detalii sau explicații cu privire la decizia sa de a-și înceta participarea la Gazprom Germania și toate activele sale, care includ filiale din Marea Britanie, Elveția și Republica Cehă.

Gazprom Germania a fost atacată săptămâna trecută de oficiali antitrust din UE, ca parte a unei anchete privind prețurile gazelor.

Comisia Europeană a confirmat că a efectuat inspecții la ”mai multe companii din Germania active în furnizarea, transportul și stocarea gazelor naturale”, dar a refuzat să precizeze care entități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel