Germania s-ar putea confrunta cu un blackout. Mașinile electrice și caloriferele, principalele cauze
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 15 aug 2022, 20:29
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Este rețeaua electrică a Germaniei prea slabă pentru a face față unui număr mare de calorifere electrice în casele nemților? Un oficial de top a venit cu răspunsul.

Pe măsură ce Germania se apropie de toamnă și iarnă, mulți nemți cumpără calorifere electrice în speranța că nu vor fi nevoiți să înghețe în casele și apartamentele lor dacă apar lipsuri de gaz. Cu toate acestea, un oficial de rang înalt observă că rețeaua electrică germană este mult mai fragilă decât cred mulți, iar dacă cetățenii apelează la calorifere electrice, aceasta poate duce la întreruperi de curent și la prăbușirea rețelei.

Peter Lautz este șeful companiei de utilități Stadtwerke Wiesbaden Netz, care furnizează energie electrică pentru 170.000 de clienți. El a spus că actuala criză energetică care se profilează ar putea pune probleme grave rețelei electrice a țării.

El avertizează că caloriferele electrice care pot fi conectate ar putea duce la o supraîncărcare a rețelei, mai ales dacă un număr mare de persoane folosesc dispozitivele în același timp cu scăderea temperaturii, potrivit unui raport al postului public german ZDF.

Deși s-ar putea să existe sceptici care se întreabă dacă respectivele calorifere electrice ar putea cu adevărat să blocheze rețeaua, Lautz a declarat că aceste încălzitoare mici consumă o cantitate uriașă de energie, între 1.000 și 3.000 de wați.

„Dacă toată lumea ar porni un calorifer cu ventilator acasă, ar însemna că ar trebui să dublăm aproape structura de rețea existentă pe fiecare stradă”, a spus el.

CITEȘTE ȘI    -    Nemții, invitați în Grecia pe timpul iernii, ca să facă economie. Suprataxă pentru consumul de gaz metan de la 1 octombrie

Probleme și cu mașinile electrice

Aproximativ 20 de milioane de gospodării din Germania se încălzesc cu gaz. Lautz avertizează că, dacă fiecare a doua gospodărie ar porni un radiator într-o zi rece de iarnă, acest lucru ar duce la un consum suplimentar de energie de 20 gigawați.

Panele de curent nu ar afecta doar gospodăriile private, ci ar afecta și infrastructura germană, inclusiv sistemele de plată în numerar, rețelele de telefonie mobilă și iluminatul stradal, a declarat Martin Kleimaier de la Asociația de Inginerie Electrică (VDE). Aceste rețele ar putea fi, de asemenea, oprite pentru perioade lungi de timp.

Creșterea vehiculelor electrice prezintă, de asemenea, probleme similare pentru rețeaua electrică a Germaniei. Experții fac eforturi pentru o rețea electrică digitală inteligentă, care să includă contoare care pot opri anumite părți ale rețelei fără a amenința întreaga rețea. Kleinmaier spune că milioane de vehicule electrice sunt planificate pentru viitor, dar rețeaua trebuie modernizată pentru a evita întreruperile potențial devastatoare, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?