Data publicării:

Germania reintroduce controalele la frontieră: "Semnalul este de descurajare"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Germania a reintrodus controalele la frontieră, inclusiv la granițele cu Franța și Olanda.

Guvernul de coaliție și-a înăsprit poziția privind migrația ca urmare a creșterii numărului de sosiri, în special de persoane care fug de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu, și a creșterii sprijinului pentru opoziția de extremă dreapta și conservatoare, scrie Reuters.

Cu toate acestea, măsurile au stârnit îngrijorare în rândul experților în migrație, care pun la îndoială eficacitatea lor pe termen lung, sugerând că sunt mai mult simbolice decât substanțiale.

"Semnalul este de descurajare - o încercare de a demonstra capacitatea de a acționa”, a declarat Hans Vorlaender, președintele consiliului german de experți privind integrarea și migrația.

În timp ce controalele la frontieră pot fi un factor de descurajare pe termen scurt, rețelele de traficanți găsesc adesea noi rute, a spus Vorlaender, adăugând că o soluție mai durabilă ar fi procesarea cererilor de azil ale migranților la frontierele externe ale UE.

Controale riguroase

La frontiera de est a Germaniei, la podul care leagă orașul Frankfurt-Oder de Slubice din Polonia, un ofițer de poliție german a stat la punctele de control, gestionând fluxul de trafic și asigurând controale riguroase la frontieră.

"Acesta este lucrul corect de făcut, calea corectă. Doar că ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme”, a declarat Kerstin Rubelt, o trecătoare.

Dar măsura a stârnit un mic protest al activiștilor pro-azil din oraș, purtând pancarte pe care scria: "Inimi deschise, minți deschise, frontiere deschise”.

"Întrebarea dacă cineva vine aici ilegal sau dacă cineva este un criminal nu este problema decisivă. Problema decisivă este rasismul, care este, de asemenea, promovat și declanșat de această măsură”, a declarat pentru Reuters Rene Pachmann, capelan universitar catolic la Universitatea Europeană Viadrina.

"Este dificil să se evalueze modul în care influențează sosirea migranților ilegali"

Controalele la frontieră sunt reintroduse într-un moment în care Germania a înregistrat o scădere cu 21,7% a cererilor de azil în primele opt luni ale anului.

Ministrul de interne Nancy Faeser a atribuit scăderea controalelor introduse anul trecut, care au împiedicat peste 30.000 de intrări neautorizate. Cu toate acestea, experții în migrație intervievați de Reuters au declarat că este dificil de dovedit că scăderea a fost un rezultat direct al acestor măsuri.

Noile controale vizează în primul rând solicitanții de azil care provin din țările UE învecinate, invocând normele de la Dublin ale UE, care impun ca cererile de azil să fie prelucrate în prima țară UE de sosire. Marc Speer, sociolog la bordermonitoring.eu, a observat că doar 30% din cererile de azil din Germania sunt cazuri Dublin.

Marcus Engler, de la Centrul german pentru cercetare în domeniul integrării și migrației (DeZIM), a declarat că modelele de migrație sunt, de obicei, modelate de o serie de factori, inclusiv de tulburările politice din țara de origine și de schimbările în politica UE și națională.

"Este dificil să se evalueze științific modul în care aceste controale la frontieră influențează sosirea migranților ilegali”, a spus el.

Germania rămâne angajată față de legislația UE privind azilul și oferă proceduri individuale pentru cererile de azil, ceea ce o face o destinație atractivă, a declarat Maximilian Pichl, profesor de drept al azilului la Universitatea de Științe Aplicate RheinMain.

Rețelele de migrație și comunitățile existente în Germania continuă să atragă migranți, a spus el.

"Este mai mult o pacoste"

Controalele se extind acum la frontierele de nord și de vest cu țări care includ, de asemenea, Belgia, Luxemburg și Danemarca, adăugându-se controalelor existente la punctele de trecere cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția.

Luni, traficul la frontiere a fost raportat ca fiind fluent. Cu toate acestea, noile controale au fost criticate de vecinii Germaniei, inclusiv Polonia și Austria. Criticii susțin că reintroducerea controalelor pune în pericol principiul UE al liberei circulații și riscă să submineze solidaritatea în cadrul blocului.

În Schengen, Luxemburg, locul de naștere al Europei fără frontiere, rezidentul Lucien Max se îndoiește că măsurile vor fi eficiente și este îngrijorat de impactul acestora asupra navetiștilor.

"Mă îndoiesc că îi prind cu adevărat pe cei care trebuie prinși. Este mai mult o pacoste decât ceva care ajută”.

Poliția federală germană va efectua controale flexibile, a declarat ministrul de interne, concentrându-se pe minimizarea perturbărilor pentru navetiști, călători și comerț.

"Aceste controale sunt de obicei îndreptate împotriva persoanelor de culoare"

Cu toate acestea, având în vedere resursele limitate ale poliției, controalele selective descrise de minister drept "controale inteligente” pot duce la crearea de profiluri rasiale, avertizează experții.

"Aceste controale sunt de obicei îndreptate împotriva persoanelor de culoare. Studiile arată că astfel de controale aleatorii pot deschide ușa profilării rasiale”, a declarat Pichl.

Ministerul german de Interne a reiterat luni că acțiunile poliției motivate rasial sunt inacceptabile și ilegale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel