Germania refuză oficial să trimită tancuri în Ucraina. Guvernul de la Berlin a anunțat că va trimite, în schimb, vehicule blindate
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Germania va livra 'foarte curând' vehicule blindate Kievului, dar în acest stadiu nu şi tancurile de luptă cerute de Ucraina, a anunţat joi ministrul Apărării, Christine Lambrecht, transmite AFP.

'Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina le-a reuşit în ultimele zile, mai ales datorită armelor germane', a declarat ministrul în faţa presei. Contraofensiva purtată de Kiev 'arată cât de important este să punem rapid la dispoziţia Ucrainei alte echipamente militare', a adăugat Christine Lambrecht.

Ea a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II şi a 200 de rachete. Ucraina va primi de asemenea 50 de vehicule de teren de tip Dingo. În schimb, Germania nu are în vedere în acest stadiu să livreze tancuri de luptă Leopard-2, cerute cu insistenţă de Ucraina.

Berlinul continuă să mizeze pe un sistem de livrări circular, prin care Grecia va primi blindate germane de tip Marder, şi acestea cerute de Kiev, iar Atena va livra în schimb Ucrainei 'foarte curând' blindate mai vechi, a explicat Lambrecht.

'Este important pentru mine să precizez clar că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)', a subliniat ea.

'Suntem capabili în continuare să asigurăm apărarea Alianţei (NATO) şi a ţării şi este important pentru mine ca aliaţii noştri pe flancul estic să poată conta pe noi că ne vom ţine promisiunile', a adăugat ea.

Guvernul condus de Olaf Scholz este criticat în ultimele zile, atât la Kiev, cât şi la Berlin, pentru reticenţele de a livra tancuri de luptă, susceptibile să ajute la a face diferenţa în contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse.

Armata Germaniei este în cădere liberă. Evaluare usturătoare realizată de principala organizație care reprezintă drepturile militarilor

Preşedintele Asociaţiei germane a Bundeswehr, care reprezintă interesele tuturor membrilor armatei germane, a făcut o evaluare usturătoare a situaţiei în care se află aceasta, relatează joi dpa.

Investiţiile istorice de circa 100 de miliarde de euro încă nu se fac simţite, a declarat Andre Wustner pe postul public ARD.

"În momentul de faţă, încă ne aflăm în cădere liberă", a afirmat Wustner.

Bundeswehr îşi îndeplineşte îndatoririle pe flancul de est al NATO şi în misiuni în străinătate, dar în acelaşi timp ajută Ucraina cu echipamente pe care încă nu le-a înlocuit.

Investiţiile de 100 de miliarde de euro promise de cancelarul Olaf Scholz într-un discurs considerat istoric în februarie, la scurt timp după invazia rusă din Ucraina, încă nu au devenit vizibile în termeni de contracte, a subliniat responsabilul citat.

"Acum depinde dacă vor fi luate decizii în trimestrul al patrulea pentru a schimba acest curs", a adăugat Wustner.

Acesta şi-a exprimat susţinerea faţă de recentele afirmaţii ale ministrului german al apărării, Christine Lambrecht, care a îndemnat Germania să-şi asume un rol militar conducător în Europa.

Viitorul forţelor armate este de altfel tema centrală a unei conferinţe prevăzute să înceapă joi la Berlin, la care iau parte experţi civili şi militari, precum şi ministrul Lambrecht, Inspectorul general al armatei Eberhard Zorn şi la care era aşteptat şi cancelarul Scholz.

Scholz: Președintele Putin nu pare să fi înțeles că invazia Ucrainei a fost o greșeală

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre discuția telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin „din păcate” nu pare să fi realizat încă faptul că decizia de a invada Ucraina a fost o greșeală, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, vorbind despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Putin cu o zi mai devreme, conform Al Jazeera.

Olaf Scholz l-a îndemnat marți pe președintele rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina.

Scholz a făcut referire la o soluție bazată pe încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

În covorbirea telefonică, de 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea asigurării siguranței centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a făcut apel la Putin să continue să implementeze pe deplin acordul privind exportul de cereale, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

„Cancelarul federal a subliniat că orice alt pas al Rusiei de anexare nu va rămâne fără răspuns și nu va fi recunoscut în nicio circumstanță”, a spus Hebestreit în declarație, adăugând că Scholz și Putin au convenit să rămână în contact, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel