Germania, pregătită dacă Rusia va sista furnizarea gazelor
Germania anunță menținerea în rezervă sau chiar în exploatare a termocentralelor pe cărbune.
Ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a afirmat, miercuri, că Germania este pregătită în cazul în care Rusia va sista exportul de gaze, notează Agerpres, citând Reuters.
”Suntem pregătiţi pentru asta. Pot da asigurări pentru iarna şi vara aceasta”, a declarat Habeck, întrebat fiind de postul de radio Deutschlandfunk ce va face guvernul de la Berlin dacă se întrerupe livrarea gazelor ruseşti. Totodată, acesta a adăugat că ”pentru iarna viitoare vom lua şi alte măsuri”, subliniind că se lucrează inclusiv la reglementări legale noi pentru asigurarea umplerii depozitelor de gaze înainte de venirea iernii.
”Deci luăm măsuri de precauţie pentru cel mai rău caz, care nu s-a produs încă, deoarece ruşii livrează”, a afirmat Habeck. Astfel, în cel mai sumbru scenariu, a explicat acesta, guvernul ar putea menţine în rezervă sau chiar în exploatare termocentrale pe cărbune, deşi intenţionează să treacă pe termen mediu la producţia de energie din surse regenerabile.
AEI: Autosistarea livrărilor din Rusia ar putea pune capăt războiului
Autosistarea livrărilor din Rusia ar fi ”sancțiunea maximă” pentru Federația Rusă, susține Dumitru Chisăliță, președintele AEI.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), afirmă că Uniunea Europeană are posibilitatea de a-şi susţine singură întregul consum de gaze, odată cu venirea primăverii, mai mult, că autosistarea livrărilor din Rusia ar putea pune capăt imediat războiului, subliniind că aceasta este ”sancțiunea maximă” pentru Federația Rusă.
Potrivit unei analize făcute de AEI, Europa a consumat în anul 2021 - 552 mld mc de gaze naturale, 84% din gaze fiind importate, importurile din Federația Rusă fiind de 34,5% (172 mld mc/an).
”S-ar putea, conform Studiului AEI - Alimentarea cu energie a Europei, în perspectiva crizei UE - Rusia, să se aplice sancțiunea autosistării imediate a gazelor naturale din Rusia spre Europa, teoretic, fără să apară dificultăți în continuitatea livrării gazelor consumatorilor în această perioadă. Aceasta ar fi într-adevăr o acțiune eficientă și eficace a UE. Ar fi și o acțiune care să permită UE să se desprindă de trecut, să facă pași importanți spre viitorul energetic, pași mult prea mici realizați în ultimii ani, înspre asigurarea unei Securități Energetice Europene, intitulată discret Green Deal. Este o acțiune care are riscuri minime, dar ar putea în premieră UE să și verifice nenumăratele teorii ale Directivelor și Regulamentelor Europene existente, privind funcționarea integrată a Uniunii Energetice Europene, privind mecanismele de întrajutorarea la sistarea gazelor etc”, a transmis Dumitru Chisăliță, într-un comunicat publicat pe site-ul AEI. (Citește mai mult AICI)
Vezi și: Soluția Germaniei la CRIZĂ: Forțează companiile de gaze să facă PROVIZII pentru iarnă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News