Germania oferă gratuit Slovaciei două baterii antiaeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
 Germania va oferi Slovaciei două baterii de apărare aeriană MANTIS pentru a-şi proteja frontiera de est cu Ucraina, a anunţat joi Ministerul slovac al Apărării, citat de AFP.

'Slovacia va primi aceste baterii gratuit şi permanent', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a ministerului, Martina Kakascikova. 'Pregătirea soldaţilor slovaci în utilizarea acestui sistem de arme va începe în lunile următoare', a postat joi pe Facebook ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Ministerul nu a precizat, însă, data exactă de livrare a sistemului în Slovacia, ţară membră a UE şi NATO. Potrivit ministrului Nad, aceste baterii antiaeriene valorează în jur de 120 de milioane de euro. Oferta Germaniei include, de asemenea, un radar cu o rază de acţiune de 100 de kilometri, precum şi pregătirea de soldaţi, a spus Kakascikova. 

Citește și - Macron vrea să găsească 'momentul potrivit' pentru a-i retrage lui Putin Legiunea de Onoare

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă 'momentul potrivit pentru a face asta', notează AFP. Vezi mai multe aici!

Citește și - Olaf Scholz, angajament luat față de Vladimir Putin. Care este limita impusă Ucrainei 

Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.

"Există un consens asupra acestui punct", a declarat Olaf Scholz. Aliaţii Ucrainei au depăşit noi praguri în sprijinul militar acordat Ucrainei, angajându-se să furnizeze în special tancuri grele şi rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Aceste rachete GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) ar putea aproape dubla raza de acţiune a forţei de lovitură ucrainene, potrivit Pentagonului care a anunţat vineri că vor fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar american. Vezi continuarea aici!

Citește și - ”Am garantat unitatea Europei, am întărit continentul și am întărit Ucraina”. Zelenski, în Paris, alături de Macron și Scholz

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel