Germania nu va bloca exportul tancurilor sale Leopard 2, a transmis ministrul de externe
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Ministrul german de externe Anna Baerbock a declarat că „nu ar sta în cale” Poloniei dacă ar trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.  

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze tancuri de fabricație germană, care spun că îi vor ajuta să învingă Rusia, scrie BBC.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat pentru BBC că Germania are puterea de a „salva viețile multor soldați ucraineni”.

Dar Germania nu a fost încă de acord, iar legile sale de export au stat în calea Poloniei.

Duminică, doamna Baerbock a spus că Polonia nu a cerut încă permisiunea de export.

„Pentru moment, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”, a declarat ea pentru LCI TV din Franța.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că guvernul va solicita autorizarea de la Berlin. Dar el a spus că Polonia va trimite tancurile în Ucraina, chiar dacă nu va fi acordat.

"Chiar dacă în cele din urmă nu am obține acest acord, în cadrul unei mici coaliții... vom preda în continuare tancurile noastre, împreună cu altele, Ucrainei", a spus domnul Morawiecki.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Germania nu va opri alte țări UE să exporte tancuri Leopard.

El a adăugat că discuțiile privind sprijinul pentru Ucraina nu ar trebui să se învârte doar în jurul tancurilor.

Într-un interviu BBC, ucraineanul Dmytro Kuleba a făcut apel la toate țările care doresc să trimită tancuri Leopard 2 să „ceară imediat și oficial guvernului german să permită livrarea acestor tancuri în Ucraina”.

"Aceasta este mișcarea care va clarifica întreaga situație și vom vedea unde va duce Germania. Este ceva care trebuie făcut imediat și totul va deveni evident", a adăugat el.

Kuleba a mai spus luni, la televiziunea națională, că este „încrezător” că Germania va furniza în cele din urmă tancurile: „Am primit deja British Challenger. Au spus că va fi imposibil... De fiecare dată, în final, am obținut rezultatul dorit. Așa o să fie și de data asta.”

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că nu a primit încă nicio solicitare de autorizare a livrării tancurilor Leopard 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel