Germania îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia drepturilor omului în Hong Kong
Germania este 'din ce în ce mai îngrijorată' cu privire la deteriorarea libertăţilor politice în Hong Kong, a declarat Ministerul de Externe după ce Berlinul a acordat statutul de refugiat pentru doi activişti din Hong Kong, informează joi DPA, potrivit Agerpres.
'În general, evaluăm situaţia drepturilor omului în Hong Kong ca bună', a declarat Ministerul de Externe german într-un comunicat transmis agenţiei germane de presă joi dimineaţă devreme. În acelaşi timp, ne exprimăm îngrijorarea crescândă faţă de situaţia opoziţiei politice şi extinderea erodării libertăţii de expresie şi a presei, în special în legătură cu probleme politice sensibile', se adaugă în documentul citat.
Comunicatul intervine după informaţii din această săptămână că Ray Wong, în vârstă de 25 de ani, şi Alan Li, 27 de ani, au devenit primii rezidenţi din Hong Kong care au primit statutul de refugiat politic în Europa. Wong şi Li sunt urmăriţi de poliţia din Hong Kong pentru acuzaţii legate de participarea lor la revolta din Mong Kok în 2016, care s-a soldat cu peste 100 de răniţi. Bărbaţii, care militează pentru independenţa Hong Kong-ului faţă de China, au fugit în 2017 în timp ce erau eliberaţi pe cauţiune pentru a solicita azil în Germania.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a cerut joi Germaniei să respecte independenţa judiciară a Hong Kong-ului şi să nu se mai amestece în 'afacerile interne' ale Chinei. 'Afacerile Hong Kong-ului sunt doar afacerile interne ale Chinei', a declarat purtătorul de cuvânt Lu Kang. 'Nicio organizaţie sau persoană din altă ţară nu are dreptul să intervină', a insistat el. Wong şi Li sunt membri ai grupului de activişti Indigenii din Hong Kong. Un alt activist din acelaşi grup, Edward Leung, a fost condamnat anul trecut la şase ani de închisoare pentru acuzaţii similare. Ministerul de Interne german a confirmat că a primit două cereri de la cetăţeni din Hong Kong pentru statutul de refugiat în 2017 şi una în 2018. Doi solicitanţi au primit statutul de refugiat în 2018, a declarat ministerul, cu toate că a refuzat să discute cazuri individuale. Hong Kong, fostă colonie britanică, a revenit sub suveranitatea chineză în 1997. Principiul 'o ţară, două sisteme' funcţionează de atunci, acordând oraşului drepturi şi privilegii speciale până în 2047.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News