Germania, îndemn către China: Nu înarmați Rusia, ci discutați cu Ucraina despre un plan de pace
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Chinei să nu trimită arme pentru a ajuta războiul Rusiei în Ucraina.

Cancelarul Germaniai, Olaf Scholz, a cerut Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-și retrage forțele militare din Ucrainam potrivit Straits Times.

Într-un discurs în Parlamentul german, Scholz a spus că este dezamăgitor faptul că Beijingul s-a abținut să condamne invazia rusă, deși a salutat eforturile sale de detensionare nucleară.

”Mesajul meu către Beijing este clar: folosiți-vă influența la Moscova pentru a îndemna retragerea trupelor ruse”, a spus el. ”Și nu livrați nicio armă agresorului Rusia.”

Remarcile lui Olaf Scholz au subliniat modul în care răspunsul internațional la războiul din Ucraina a evidențiat diviziunile globale. China și India s-au abținut să condamne invazia rusă.

SUA caută aliați apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul său din Ucraina, au declarat surse pentru Reuters săptămâna aceasta.

Consultările, care sunt încă într-o etapă preliminară, sunt menite să obțină sprijin din partea unor țări pentru a coordona sprijinul pentru orice posibile restricții.

La rândul ei, China a publicat un document în 12 puncte care solicită o încetare a focului cuprinzătoare, care a fost întâmpinată cu scepticism în Occident.

În timp ce salută poziția Beijingului cu privire la de-escaladarea nucleară, Scholz a spus: ”Se poate aștepta pe bună dreptate ca China să-și discute ideile cu principalele părți interesate: cu ucrainenii și cu președintele Zelenski”. El a mai adăugat că Vladimir Putin nu este pregătit pentru discuții privind o ”pace justă” și încheierea războiului. ”Nimic nu sugerează că Vladimir Putin va veni la masa negocierilor în acest moment”, a spus Scholz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel