Data actualizării:
Data publicării:

Germania ia în calcul suspendarea Schengen

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În Germania se va discuta mâine reintroducerea controalelor la frontieră.

Potrivit unui document care ar urma să fie analizat la un summit privind migrația, Guvernul Federal al Germaniei, dar și autoritățile landurilor, iau în calcul reintroducerea controalelor la frontierele țării, conform Deutsche Welle.

Se pare că măsurile ar viza reintroducerea controalelor la toate frontierele Germaniei, așa cum în prezent se întâmplă în sud, la granița cu Austria.

Securizarea frontierelor cu Polonia și Cehia

Potrivit Tagesspiegen, măsurile ar viza doar frontierele cu Polonia și Republica Cehă, existând în prezent o dispută în cadrul coaliției guvernamentale din Brandenburg cu privire la securizarea granițelor

În timp ce liderul grupului parlamentar al CDU, Jan Redmann, a cerut marți verificări staționare de identitate la granițele cu Polonia și Republica Cehă pentru a preveni intrarea neregulamentară a refugiaților, liderul grupului parlamentar al SPD, Daniel Keller și Verzii, care se află la guvernare, au respins vehement acest lucru.

Redmann a susținut o inițiativă corespunzătoare a ministrului de Interne din Brandenburg, Michael Stübgen, și a omologul său Armin Schuster de la CDU. Controalele staționare la granițe fac posibilă prevenirea și respingerea refugiaților să intre în țară, a spus Redmann. Acest lucru s-ar putea aplica, de exemplu, refugiaților care au fost deja înregistrați într-o altă țară a UE sau cărora li s-a interzis deja reintrarea în țară după ce cererea lor de azil a fost respinsă.

Redmann a explicat că numeroși refugiați au fost deja respinși în timpul controalelor aflate în desfășurare la granița bavarezo-austriacă. În Brandenburg, în schimb, poliția federală poate ridica doar refugiații care au intrat ilegal în zona de frontieră și îi poate duce la centrul de primire inițială al landului.

Pe de altă parte, liderul fracțiunii SPD, Keller, a spus că accentul trebuie să fie pe o mai bună securizare a frontierelor externe ale Europei.

„Brandenburg este un land de navetiști și nu putem închide granița Brandenburg-Polonia”, a subliniat el. Pe de altă parte, este necesară și o distribuție mai echitabilă a refugiaților în cadrul Uniunii Europene.

Liderul Partidului Verzilor, Petra Budke, a fost chiar revoltat de faptul că partenerul de coaliție CDU a cerut reintroducerea controalelor la frontieră de Ziua Europei. „Suntem fericiți de deschiderea granițelor din Europa, care permit libera circulație a persoanelor și a mărfurilor fără controale”, a subliniat ea.

Premierul Cehiei a criticat măsura

 

Petr Fiala, premierul Republicii Cehe, a criticat inițiativa, afirmând că numărul migranților ilegali este mult prea mic pentru a necesita controale la frontieră. Chiar dacă a fost de acord că fenomenul există, oficialul ceh a apreciat că soluțiile ideale ar fi o mai clară politică de repatriere și cooperarea cu țările aflate pe traseele migrației.

În plus, ministrul Justiției și Afacerilor Europene din Saxonia, Katja Meier (Verzii), a vorbit despre acest subiect.

„Problemele europene au nevoie de soluții europene. Controalele unilaterale la frontieră și abandonarea treptată a realizărilor integrării europene, cum ar fi Acordul Schengen, nu sunt eficiente și sunt în special în detrimentul nemților care trăiesc și lucrează în regiunea de graniță”, a spus ea, conform Zeit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel