Germania: Chestiunea reparațiilor de război către Polonia este închisă
Chestiunea reparaţiilor de război către Polonia este „închisă“, afirmă şefa diplomaţiei germane.
Ministrul german al afacerilor externe a repetat marţi, la Varşovia, că chestiunea reparaţiilor Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este "închisă", relatează AFP.
"Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă", a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau.
Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima "convingerea (...) că părţile (poloneză şi germană, n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945" (citește AICI).
Potrivit Varşoviei, costurile reparaţiilor pentru cel de Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.
Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă "responsabilitatea istorică, fără dar şi poate".
"Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei", a spus ea.
"Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare", a spus ministrul polonez. "De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului", a adăugat el.
Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia.
Din punctul de vedere al opoziţiei liberale poloneze, dezbaterea asupra reparaţiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative, scrie Agerpres.
Germania va mobiliza un ”scut” economic de 200 de miliarde de euro pentru criza energetică
Germania, o ”superputere industrială” a lumii, este sub presiune. Avantajul său de lungă durată al energiei ieftine rusești a luat sfârșit, prețurile la energie cresc, iar companiile reduc producția sau se îndepărtează.
Influentul grup de lobby al industriei BDI a avertizat că ”substanța industriei este amenințată” iar Guvernul german încearcă să atenueze acest aspect.
”Rusia poartă un război energetic împotriva Europei. Vom păstra substanța economică a țării noastre”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, joi (29 octombrie), în timp ce a prezentat un plan de 200 de miliarde de euro pentru sprijinirea industriei și gospodăriilor (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News