Data publicării:

Germania, cea mai mare economie a Europei, dependentă de gazul rusesc. Dacă robinetul e oprit, nu poate evita criza

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels

Toată lumea pune presiune pe Germania să renunţe la gazul rusesc, însă Berlinul este în faţa unei mutări care ar putea devasta economia ţării.

Cea mai puternică economie a Europei este dependentă de gazul rusesc. Din totalul importurilor de gaz din 2021, 55% a venit din Rusia. În primul trimestru din 2022, 40% din gazul importat a fost rusesc, scrie Business Insider, care citează Reuters. 

Din cauza războiului din Ucraina, băncile germane se aşteaptă deja la o încetinire a creşterii economiei. Dacă în 2021 economia a crescut cu 2,7%, în 2022 pronosticul este de doar 2%, spune Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank şi preşedintele lobby-ului bancar german BDB. 

"Situaţia s-ar putea înrăutăţi dacă livrările de gaze şi petrol rusesc ar fi oprite. O recesiune importantă în Germania ar fi, practic, imposibil de evitat", a spus acesta. 

În ultimii 50 de ani, Rusia a fost principalul furnizor de gaze naturale al Germaniei. Şi a fost o sursă de încredere, în ciuda războiului rece sau a tensiunilor care au dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice. 

Germania şi-a început politicile privind gazul rusesc încă din anii '60, când a fost aprobată Pipelinepolitik, o măsură care unea cele două ţări printr-o conductă de gaz. Mutarea avea ca scop, atunci, stimularea unui dialog între Uniunea Sovietică şi Occident, în dauna unui conflict, spune Henning Gloystein, directorul departamentului de Energie, Climă şi Resurse al grupului Eurasia. 

După căderea URSS, Germania unificată şi Uniunea Europeană nu au renunţat la a susţine Rusia din punct de vedere economic, pentru a stabiliza ţara, o putere nucleară. 

"Din nou, politica a fost una a cooperării, în speranţa că schimburile comerciale vor duce la relaţii paşnice. Până recent, politica a funcţionat. Acum, aceast politică e praf", a spus acesta. 

Acum, Gerrmania este presată să interzică importurile de gaz rusesc, pe fondul atrocităţilor comise de armata rusă în Ucraina. 

Care sunt opţiunile Germaniei, dacă opreşte gazul rusesc 

Acestea, din nefericire, nu sunt prea multe. 

Germania a renunţat treptat la energia nucleară încă de la dezastrul de la Fukushima, din 2011. Ultimele trei centrale nucleare ale Germaniei se vor închide la finalul anului 2022. Iar miercuri, cancelarul Olaf Scholz a respins cererea de amânare a închiderii. 

O alternativă ar fi importul de GPL, dar Germania nu are infrastructura necesară administrării acestui tip de combustibil. Asta pentru că GPL-ul trebuie convertit înapoi în gaz înainte de a fi transportat prin conducte. 

În februarie, cancelarul Scholz a anunţat că Germania va construi două terminale noi pentru a putea procesa GPL-ul, dar construcţia acestora ar putea dura ani de zile. 

Dependenţa de gaz rusesc, în creştere în ultimii 20 de ani 

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, a spus la finalul lunii februarie că Germania va trebuie să strângă o rezervă strategică de cărbuni pentru securitatea energiei. 

"Ne-am aşezat într-o poziţie de dependenţă şi mai mare pe importurile de energie fosilă din Rusia în ultimii 20 de ani. Şi nu e bine!", a spus Habeck. 

Pe 25 martie, Habeck a spus că Germania va fi complet independentă de gazul rusesc abia în 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel