Germania caută 7.000 de muncitori străini pentru a acoperi lipsa de personal din aeroporturi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Connor Danylenko/ Pexels
Fotografie de la Connor Danylenko/ Pexels
După reducerile de personal din perioada pandemică, Berlinul face eforturi pentru a acoperi lipsa de personal din aeroporturi.

Sunt cozi imense în aeroporturile germane și deja peste 2 mii de zboruri deja anulate pentru iulie și august de compania aeriană națională Lufthansa. Un haos care riscă să coste vacanțe nu doar pentru germani, ci și pentru mulți europeni, având în vedere centralitatea huburilor aeroportuare ale țării pentru diverse rute turistice din UE.

Lipsa acută de personal 

Un studiu recent al Institutului Economic German a constatat că aeroporturile germane se confruntă cu o carență de 7.200 de angajați la sol și însoțitori de zbor.

Acestea sunt în mare parte locuri de muncă lăsate goale de foștii angajați în timpul pandemiei, care între timp s-au reprofilat în alte sectoare, de exemplu în companiile feroviare sau în retailul online.

Rezultatul este că numărul persoanelor care lucrează în serviciile aeroportuare a scăzut cu 15% între 2018-19 și 2020-21. 

Odată cu reluarea turismului și a călătoriilor de afaceri, companiile au încercat să umple golurile apelând la agenții, dar fără succes.

”De ceva vreme, căutăm personal străin, dar piața este extrem de limitată”, a declarat Stefan Schulte, directorul general al celui mai mare operator aeroportuar din Germania, Fraport.

De aici și mișcarea Guvernului, similară cu cea lansată în timpul pandemiei pentru a încuraja sosirea lucrătorilor sezonieri în sectorul agricol. 

Guvernul va accelera permisele de muncă și vizele pentru lucrători

În aceste condiții Germania se întoarce la căutarea ”gastarbeiter”, tradus: muncitori străini. Guvernul de la Berlin a anunțat că va accelera permisele de muncă și vizele pentru câteva mii de lucrători străini din aeroport, în principal din Turcia. 

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că guvernul său intenționează ”să permită intrarea urgentă a personalului din străinătate pentru locuri de muncă temporare în Germania”, dar a asigurat că ”vor fi evitate toate formele de dumping și exploatare socială”.

În plus, el a adăugat că angajatorii vor avea să garanteze salarii în conformitate cu cele prevăzute în negocierile colective de sector și să ofere locuințe lucrătorilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că lucrătorii străini temporari nu vor fi angajați pentru a lucra în controalele de securitate din aeroport, care necesită timpi mai lungi de pregătire și niveluri mai ridicate de autorizații de securitate, dar vor putea accesa joburi  mai puțin calificate, cum ar fi gestionarea bagajelor. 

Potrivit unor surse citate de publicația Europa Today, obiectivul este angajarea a cel puțin 3 mii de muncitori sezonieri pentru a acoperi lunile de vară, în special din Turcia. Pentru controalele de securitate, însă, planul este de a crește disponibilitatea poliției de frontieră.

Blocaje pe aeroporturile germane

În weekendul trecut, pasagerii de pe aeroporturile Düsseldorf și Köln au raportat încă o dată cozi lungi la porțile de securitate, în timp ce sortarea bagajelor a blocat aeroportul din Hamburg.

Lufthansa, care a trebuit să-și ceară scuze public, a ajuns și ea sub acuzație: CEO-ul companiei aeriene naționale germane, Carsten Spohr, a recunoscut că a fost o greșeală decizia de a reduce costurile cu personalul din timpul pandemiei dar a fost luată întocmai pentru a încerca să salveze compania.

Ministrul Heil, care face parte din social-democrații, a avertizat toate companiile din sector, și a precizat că intervenția guvernului este doar o măsură temporară pentru a ușura presiunea asupra turiștilor:

”Nu este o soluție pe termen lung. Companiile trebuie să se asigure că sunt angajatori atractivi, cu condiții și salarii decente”, a spus el.

Citește și...

Două curse aeriene au fost anulate: zeci de români au rămas în aeroport

Aeronava, deținută de compania Wizz Air, a fost lovită de fulger într-un zbor anterior. De aceea reprezentanții companiei au decis să o țină la sol pentru verificări suplimentare.

Prin urmare, două curse, care urmau să fie efectuate de aceeași aeronavă, au fost anulate: una în cursul dimineții și una la ora prânzului.

La cursa București - Treviso, urmau să urce la bord 214 de pasageri, iar la cursa București - Londra - 223 de pasageri, transmite Digi24.

Reprezentanții companiei spun că pasagerilor li s-a oferit un program alternativ de zbor sau li se va ...citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel