Data publicării:

Germania blochează adoptarea unui nou pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un dezacord intern dintre ministrul de externe german și biroul cancelarului UE a dus la blocarea unui alt pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, scrie Reuters.

Țările UE nu au reușit să ajungă la un acord privind cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece Germania l-a blocat în ciuda eliminării unei clauze pe care Berlinul o considera problematică, au declarat miercuri diplomați ai Uniunii Europene.

Oficialii din cele 27 de țări UE dezbat pachetul de mai bine de o lună. Noile măsuri includ o interdicție asupra transbordării GNL-ului rusesc și un plan de a face operatorii UE responsabili pentru încălcările sancțiunilor de către subsidiare și parteneri din țări terțe.

Reticența Germaniei se datorează parțial unui dezacord intern între ministerul său de externe și biroul cancelarului, au spus diplomații și o sursă familiarizată cu situația. Clauza eliminată era o extindere a așa-numitei "Clauze No Russia" pentru companiile subsidiare din țări terțe. Clauza de la articolul 12G a fost eliminată într-un text de compromis circulat către statele membre cu puțin timp înainte ca ambasadorii să se întâlnească miercuri după-amiază târziu, au spus aceștia.

Clauza ar fi obligat aceste subsidiare să interzică contractual reexportarea către Rusia și reexportarea pentru utilizare în Rusia, conform unei versiuni anterioare a proiectului de pachet.

UE a intensificat în mod constant sancțiunile împotriva Moscovei pentru invazia sa din Ucraina din 2022, dar eforturile sale sunt subminate de eludarea acestora prin intermediul țărilor terțe. Includerea acestei clauze ar fi înăsprit și mai mult măsurile blocului.

Ambasadorii vor continua dezbaterea joi, au declarat aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel