Data publicării:

Germania, aproape de a se răzgândi cu privire la închiderea centralelor nucleare din cauza penuriei de gaz

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp

Pe fondul crizei gazelor, Germania ar putea amâna închiderea celor trei centrale nucleare rămase (CNP), programată pentru sfârșitul anului 2022, ca parte a tranziției țării la energie regenerabilă. Acest lucru a fost declarat de cancelarul Olaf Scholz, scrie The Moscow Times.

Potrivit acestuia, în legătură cu șantajul gazelor din Rusia, Berlinul va trebui să caute surse suplimentare de energie, iar o centrală nucleară ar putea fi una dintre opțiuni.

Acest lucru poate avea sens, deoarece nivelul de dezvoltare a energiei regenerabile este foarte diferit în funcție de fiecare stat federal. În Bavaria, de exemplu, energia eoliană se dezvoltă foarte lent.
Cele trei centrale nucleare rămase produc 6% din energia electrică a Germaniei. Potrivit unui sondaj Insa, aproximativ 70% dintre germani au fost în favoarea prelungirii duratei de viață a acestora în iulie. Germania este, de asemenea, sub presiunea aliaților săi din UE, deoarece exploatarea centralei nucleare va furniza mai multă energie electrică întregii rețele europene. Cu toate acestea, Verzii sunt împotriva.

În martie, ministerele germane pentru mediu și economie au recomandat împotriva prelungirii duratei de viață a stațiilor din cauza problemelor legale și de siguranță, precum și a lipsei tijelor de combustibil. Direcțiile au considerat că dacă totul ar fi lăsat așa cum a fost, acest lucru nu ar ajuta la producerea de energie electrică a țării în iarna viitoare - investițiile necesare ar fi justificate doar dacă perioada ar fi stabilită pe cel puțin 3-5 ani.

La mijlocul lunii iulie, cancelarul a insistat că nu va fi necesară extinderea exploatării centralelor nucleare germane. După accidentul de la Fukushima, Berlinul a adoptat un program pe termen lung de eliminare treptată a energiei nucleare și trebuie să închidă toate stațiile înainte de sfârșitul anului.

Prim-ministrul Bavariei, Markus Soeder, a pledat pentru conservarea acestora; pe 26 iulie, la o ședință de cabinet, el a cerut „să se acorde mai mult timp” centralelor nucleare germane, nu doar ca plasă de siguranță în timpul iernii, ci cel puțin până la jumătatea anului 2024.

Ministrul german al Economiei, Hubert Eiwanger, și-a revizuit recomandările și a cerut, de asemenea, reluarea centralelor nucleare deja dezafectate. „Este mai bine să folosiți tot ceea ce poate fi considerat fiabil în furnizarea de energie decât să calculați din nou pentru câteva luni și apoi să descoperiți că există prea puțină electricitate în timpul iernii”, a spus el.

Guvernul Scholz a ordonat un test de stres asupra centralelor nucleare pentru a determina cât de sigură ar fi o astfel de mișcare și dacă va ajuta Germania să-și reducă deficitul de energie. Decizia finală privind prelungirea vieții acestora va fi luată după finalizarea studiului, adică în zilele următoare, a spus cancelarul.

Germania a fost deja forțată să meargă împotriva obiectivelor politicii climatice prin redeschiderea centralelor electrice pe cărbune care poluează mediul.

Cu o zi înainte, Scholz a inspectat turbina Nord Stream, pe care Rusia a folosit-o drept motiv pentru a începe să restricționeze importurile. Luna trecută, Gazprom a închis gazoductul pentru întreținere. După finalizarea lucrărilor, aprovizionarea a fost restabilită doar până la 40% din debit. Cu toate acestea, atunci cifra a scăzut la 20%. Gazprom a explicat că nu ar putea menține un debit normal fără o turbină fabricată de Siemens, care a fost reparată în Canada.

Berlinul și Ottawa au convenit să returneze unitatea în urmă cu câteva săptămâni, iar acum este în Germania, gata să fie expediată în Rusia. Cu toate acestea, Gazprom a declarat că a fost imposibil să se recupereze turbina din cauza sancțiunilor și „incoerenței dintre situația actuală și obligațiile contractuale actuale din partea Siemens”.

Scholz a respins această explicație, observând că Rusia pur și simplu a refuzat să accepte unitatea. El a subliniat că turbina este pregătită pentru export și nu există motive tehnice sau juridice pentru a respinge returnarea sau a reduce livrările de conducte. „Nimic, absolut nimic nu o împiedică să fie transportată în Rusia. Reducerea pompajului prin Nord Stream nu are nicio legătură cu această turbină”, a spus cancelarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel