Germania Angelei Merkel se pregăteşte pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Germania se pregăteşte pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă, în încercarea de a stăvili un nou val al pandemiei de coronavirus, potrivit unui proiect de lege consultat duminică de AFP. 

Reintroducerea regulii privind telemunca, regulă ce a fost ridicată la începutul lui iulie, intervine pe fondul unei resurgenţei îngrijorătoare a epidemiei în Germania. Numărul de contaminări şi de decese asociate COVID-19 a crescut considerabil de la mijlocul lui octombrie, în condiţiile în care în Germania rata de vaccinare depăşeşte abia 67%.

Cu 289 de cazuri la 100.000 de persoane, rata de contaminare a atins duminică un nou record în Germania, cea mai populată ţară din Europa, potrivit agenţiei sanitare Robert Koch Institute (RKI).

'Valul următor va eclipsa toate valurile precedente'

'Valul următor va eclipsa toate valurile precedente', a declarat pentru săptămânalul Bild am Sonntag premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, a cărui regiune este în prezent printre cele mai afectate. Potrivit proiectului de revenire la telemuncă, angajatorii germani vor fi obligaţi să ofere posibilitatea de a lucra de la domiciliu în absenţa unui 'motiv profesional imperios' de a veni la birou.

De asemenea, orice persoană care se va deplasa la birou va fi obligată să arate că este vaccinată sau să prezinte un test negativ. Guvernul federal german preconizează de asemenea să permită accesul la unele evenimente doar persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală şi pot face dovada unui test negativ, potrivit mass-media germane.

Proiectul de lege ar urma să fie prezentat pentru aprobare în camera inferioară a parlamentului joi, înainte de a fi aprobat de camera superioară vineri.

RESTRICȚII în Olanda, Austria și Germania. Aproape de LOCKDOWN pentru nevaccinați

Olanda revine la restricții, din cauza numărului mare de infectări, urmând exemplul Austriei și Germaniei. 

Olandezii se confruntă cu o perioadă de restricții de trei săptămâni, în care barurile și restaurantele se vor închide mai devreme, iar evenimentele sportive se vor desfășura fără public, relatează Reuters, citat de Mediafax. 

Radoiul public NOS a anuțat că măsurile, primele din Europa de Vest de la începutul verii, vor intra în vigoare sâmbătă seara, în încercarea de a opri creșterea numărului de cazuri de COVID-19, care a atins joi un record.
Oamenii vor fi îndemnați să lucreze de acasă cât mai mult posibil, iar în următoarele săptămâni nu va fi permis accesul publicului la evenimentele sportive, inclusiv la meciurile de fotbal. Școlile, teatrele și cinematografele vor rămâne deschise.

Cabinetul premierului interimar Mark Rutte va lua o decizie finală în timpul unei ședințe de guvern care va avea loc vineri și va anunța noile măsuri în timpul unei conferințe de presă. Nu a fost clar dacă guvernul va adopta o recomandare sensibilă din punct de vedere politic a principalului său grup consultativ privind pandemia, de a limita accesul în locurile publice persoanelor care au fost complet vaccinate sau care au avut COVID-19 după perioada de izolare.

Noul val de infectări

Noile infecții cu coronavirus în această țară de 17,5 milioane de locuitori au crescut rapid după ce măsurile de distanțare socială au fost abandonate la sfârșitul lunii septembrie și au atins joi un record de aproximativ 16.300 de cazuri în 24 de ore. Noul val de infecții a pus presiune asupra spitalelor din întreaga țară.

Un nou blocaj ar însemna o schimbare drastică de politică pentru guvernul olandez, care până luna trecută credea că o rată relativ ridicată de vaccinare ar însemna că ar putea relaxa în continuare măsurile spre sfârșitul anului.

Aproximativ 85% din populația adultă a Olandei a fost complet vaccinată împotriva COVID-19. Până în prezent, vaccinurile de rapel au fost administrate doar unui mic grup de persoane cu un sistem imunitar slab, iar în decembrie vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste.

Austria va intra din nou într-un lockdown al nevaccinaților

Austria se află la doar câteva zile distanţă de plasarea în lockdown a milioane de rezidenţi care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19, într-o perioadă în care numărul zilnic al infectărilor a atins niveluri record şi secţiile de terapie intensivă sunt supuse unei presiuni tot mai mari, a anunţat joi cancelarul Alexander Schallenberg, citat de Reuters şi DPA, conform Agerpres. 

"Este deja foarte clar că iarna aceasta şi Crăciunul vor fi incomode pentru cei nevaccinaţi", a declarat cancelarul austriac într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Bregenz.

În contextul numărului mare de infectări provocate de cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, a devenit o chestiune de doar câteva zile înainte ca austriecii nevaccinaţi să fie obligaţi să trăiască într-un lockdown strict, a mai spus Alexander Schallenberg.

Rată de vaccinare de 65%

Aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată în prezent cu schemă completă împotriva noului coronavirus, una dintre cele mai mici rate de vaccinare dintre ţările occidentale, cu excepţia celei din Liechtenstein, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Cancelarul austriac a spus că această rată de vaccinare de 65% este "ruşinos de scăzută" şi i-a îndemnat pe compatrioţii lui să meargă imediat să se vaccineze. Numărul noilor infectări din Austria a crescut din nou şi a atins un nivel record, după ce 11.975 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Incidenţa la şapte zile calculată la 100.000 de locuitori a urcat până la 751 în Austria, fiind de trei ori mai mare decât incidenţa din Germania. Situaţia din clinicile şi spitalele austriece s-a înrăutăţit considerabil, iar medicii şi asistentele medicale din această ţară au cerut autorităţilor centrale să adopte măsuri mai stricte.

Însă mulţi austrieci sunt sceptici în privinţa vaccinării, o opinie încurajată de formaţiunea de extrema-dreaptă Partidul Libertăţii, a treia forţă politică din Parlamentul de la Viena. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel