Gerhard Schroeder, fost cancelar german, s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Ruşii vor model elveţian pentru Donbas
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў , Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў , Pexels
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a avut o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova. Acum, Schroeder spune că Vladimir Putin este dispus la negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina. 

"Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată. Un prim pas este acordul pentru grâne, şi poate că de aici se poate ajunge, încet, la încetarea focului", a declarat Schroeder, citat de Reuters. 

Schroeder transmite, conform sursei citate, că soluţii la probleme cruciale, precum peninsula Crimeea, pot fi găsite în timp. "Poate nu în 99 de ani, ca în Hong Kong, dar poate în generaţia următoare". De asemenea, se pare că Putin propune, ca alternativă la aderarea Ucrainei la NATO, neutralitatea militară, aşa cum face Austria. 

În ceea ce priveşte viitorul regiunii Donbass, situaţia e mai complicată. 

"Cea mai bună ar fi o soluţie bazată pe modelul de cantoane al Elveţiei", a mai precizat Schroeder. 

Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei, nu mai vrea să facă parte din Consiliul de Administrație al Gazprom

Gazprom a confirmat retragerea consimțământului lui Schroeder de a fi nominalizat în Consiliul de Administrație al concernului.

Fostul cancelar al Germaniei, președintele comitetului de acționari al Nord Stream AG, Gerhard Schroeder, și-a retras acordul de a fi nominalizat în consiliul de administrație al Gazprom pentru alegeri în adunarea anuală. Acest lucru este menționat în materialele Gazprom, scrie Interfax.

„Consimțământ retras”, informează emitentul în informațiile despre candidații pentru consiliu.

Pe 24 mai, Schroeder a anunțat pe rețeaua de socializare că a refuzat să fie nominalizat în consiliul de administrație al Gazprom, a făcut-o cu mult timp în urmă și a sesizat compania despre asta. El a fost nominalizat în consiliu la începutul lunii februarie 2022.

Ce spunea Putin despre nominalizarea lui Schroeder



Pe 15 februarie, președintele rus Vladimir Putin a comentat despre nominalizarea lui Schroeder: „Astăzi, mulți sunt îngrijorați dacă se vor face aprovizionare în siguranță către Europa și Germania. Dacă Schroeder este în Consiliul de Administrație al Gazprom, atunci din punct de vedere al controlului, este o persoană decentă și care acționează în primul rând în interesele țării sale, vor avea o persoană care poate influența deciziile și poate primi informații.”

În forma sa inițială, lista candidaților pentru Consiliul de Administrație al Gazprom a fost întocmită la începutul lunii februarie - 11 candidați pentru 11 locuri. În luna mai, pe lista candidaților a fost adăugat ministrul Agriculturii al Rusiei, Dmitri Patrushev. El a fost deja în Consiliul de Administrație al Gazprom din 2016 până în 2021, atât ca șef al Băncii Agricole Ruse, cât și ca ministru.

După 24 februarie, atunci când Rusia a invadat Ucraina, Schroeder a fost criticat în Germania pentru că nu a fost suficient de dur cu Rusia. În special, au existat cereri de expulzare a acestuia din Partidul Social Democrat din Germania. Pe 19 mai, Spiegel a anunțat că, printr-o decizie a deputaților din Bundestag, fostul cancelar a rămas fără un birou în Bundestag care i se datora pe cheltuială publică, precum și fără angajați.

Cancelarul interimar german Olaf Scholz l-a îndemnat anterior pe Schroeder să renunțe din funcțiile sale în companiile de stat ruse. Drept urmare, el a părăsit deja consiliul de administrație al Rosneft.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel