Data publicării:

Gerard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, a fost făcut cetăţean de onoare al judeţului Ilfov

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Gerard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, iniţiator al proiectului Extreme Light Infrastructure, a primit luni titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Ilfov, precizând că acceptă această distincţie 'în numele Uniunii Europene'.

'Accept acest titlu în numele Uniunii Europene, pentru că fără Uniunea Europeană nu am fi făcut nimic. În calitate de laureat al Premiului Nobel am călătorit destul de mult, am vizitat şi alte ţări europene şi am văzut extraordinarele realizări ale Uniunii', a declarat Mourou, la ceremonia desfăşurată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I'. Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Ilfov i-a fost conferit pentru meritele ştiinţifice deosebite în dezvoltarea proiectului de cercetare şi inovare 'Laserul de la Măgurele'. Mourou, care a lucrat în cercetare în SUA, a elogiat viziunea şi determinarea UE de a 'spori infrastructura ştiinţifică' a ţărilor membre.

'Mulţi m-au avertizat şi mi-au spus 'nu te duce în Europa pentru că nu au fonduri pentru cercetare, stai aici în SUA'. Însă, acum 30 de ani, când ne-am dus prima dată în SUA, i-am promis soţiei mele că n-o să rămânem acolo decât trei ani. A fost un angajament pe care mi l-am asumat. Şi, la întoarcere, marea mea surpriză a fost să constat dorinţa Uniunii Europene de a spori infrastructura ştiinţifică. A fost lansat un apel de proiecte şi eu am participat în ceea ce priveşte infrastructurile ELI. (...) Munca mea s-a referit la crearea unei structuri uriaşe, a celui mai mare laser din lume. Şi am vrut să îl pun în Franţa.

Şi de aceea respect instituţiile Uniunii Europene, pentru că au spus 'nu, Franţa are deja o structură bogată, de aceea, aceste infrastructuri care vor fi create vor fi amplasate în ţările emergente'. Aceasta este o opţiune remarcabilă şi spune multe despre viziunea Uniunii Europene', a punctat cercetătorul. El a pledat pentru dezvoltarea energiei nucleare care 'va fi cea mai curată formă de energie', în măsura în care se vor putea îndepărta 'din ea agenţii nocivi care o fac să fie neatrăgătoare'. 'La ora actuală facem eforturi şi suntem fericiţi să avem acest pilon de la Măgurele.

Încercăm să găsim şi să dezvoltăm modalităţi pentru a produce energie nucleară curată. Când zic curat mă refer la energie lipsită de noxe, de dioxid de carbon, ş.a.m.d. Este o chestiune pe care vom încerca să o abordăm alături de România. Ţin să vă spun că, acum trei - patru săptămâni, împreună cu o co-laureată la Premiul Nobil am avut o întâlnire cu Papa Francisc şi am discutat despre munca noastră şi despre modalităţile de detectare şi de producere a unei energii nucleare curate', a povestit fizicianul. De asemenea, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Ilfov a fost acordat şi directorului general al Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics, acad. Nicolae-Victor Zamfir.

'Onoarea pe care am primit-o astăzi am primit-o în numele miilor de cercetători de la Măgurele care au contribuit la succesul de astăzi. De asemenea, în numele sutelor de cercetători care au trecut peste vicisitudinile tranziţiei şi au reuşit să acopere plafonul de la Măgurele la nivelul la care să pretindă să intre în altă ligă, în liga mondială. Şi în numele acestor cercetători am primit onoarea de astăzi', a spus Zamfir. El a subliniat 'tenacitatea, răbdarea, profesionalismul şi entuziasmul colectivului de la Măgurele' care a demonstrat că România poate să construiască şi să intre în această ligă mondială a cercetării ştiinţifice. Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, cel care a înmânat cele două distincţii, a declarat că 'Laserul de la Măgurele a pus Ilfovul pe harta elitei ştiinţifice mondiale' şi a amintit de proiectul Măgurele Science Park.

'Vom atrage înapoi în ţară cercetători care ne-au plecat, dar şi minţi strălucitoare din toată lumea. (...) Ştim că viitorul înseamnă cercetare şi inovare, iar acest lucru va genera în Ilfov dezvoltare. Cum? Plecând de la ceva ce doar noi avem: cel mai puternic laser din lume, ELI-NP, unde cercetătorii caută tratamentul pentru cancer şi unde cei mai optimişti vorbesc despre studiul teleportării. Şi mai avem ceva, tot la Măgurele: o platformă cu 9 institute de cercetare. Aşa ajungem la pariul nostru cu lumea - Măgurele Science Park, cel mai îndrăzneţ proiect al Consiliului Judeţean, care va fi cu adevărat primul parc ştiinţific din România. Va avea un hub de cercetare şi de inovare, un complex de afaceri şi spaţii de producţie şi de transfer tehnologic. Complexul va avea, de asemenea, un muzeu al viitorului. Toate marile economii ale lumii s-au dezvoltat prin investiţii în cercetare', a afirmat Marian Petrache. La evenimentul moderat de jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov a fost prezent şi un grup de elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic Naţional, care, la finalul ceremoniei, s-au întâlnit cu Gerard Mourou. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel