Georgia: Zeci de mii de manifestanţi cer aderarea la UE - foto
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 20 iun 2022, 22:05
WhatsApp
Georgia: Zeci de mii de manifestanţi cer aderarea la UE - foto
Zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit luni la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz, relatează France Presse.

Fluturând steaguri europene şi georgiene, în jur de 60.000 de manifestanţi, potrivit unui jurnalist AFP, s-au adunat în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.

Mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie au chemat la un 'marş pentru Europa' luni seară la Tbilisi, pentru 'a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale'.

'Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii', au declarat organizatorii în comunicat. 'Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecţia drepturilor omului şi justiţia sunt valori care ne unesc pe toţi şi care ar fi garantate prin integrarea în Uniunea Europeană', au adăugat aceştia.

FOTO

G Ad:

Mitingul îşi propune să trimită un semnal Bruxellesului, în timp ce liderii europeni urmează în această săptămână să discute dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, precum şi Ucrainei şi Moldovei. Deşi Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în legătură cu Ucraina şi Republica Moldova, aceasta a estimat totuşi vineri că Georgia trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea pretinde acest statut.

Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se 'ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene', o situaţie care însă nu are valoare juridică.

'Depinde de Georgia să accelereze (reformele) şi să avanseze către această uşă deschisă', a comentat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Partidul Visul Georgian, aflat la putere la Tbilisi, s-a declarat 'fericit' să aibă o 'foaie de parcurs concretă', dar a considerat ca 'regretabil' faptul că Comisia nu sprijină acum statutul de candidat.

Vineri, prim-ministrul Irakli Garibaşvili a salutat de asemenea 'decizia istorică de a acorda Georgiei o perspectivă europeană', adăugând că 'vom colabora cu Bruxellesul pentru a implementa toate cerinţele şi vom obţine statutul de candidat'. În ultimii ani, guvernul georgian a fost criticat din ce în ce mai mult în legătură cu situaţia în materie de drepturi ale omului, mai multe ONG-uri exprimându-şi îngrijorarea în special cu privire la reducerea libertăţii de exprimare.

Citește și - UE speră să finalizeze un pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană speră să finalizeze, în zilele următoare, un pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara afectată de invazia rusească, transmite Bloomberg.

Noul program de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina va consta din împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei oficiali europeni, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.

Planul va trebui apropiat de toate de toate cele 27 de state membre UEEste posibil va propunerea să fie gata la finele acestei săptămâni, au spus oficialii, în condiţiile în care liderii UE urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planul de reconstrucţiei a Ucrainei precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Planul de ajutor destinat Ucrainei va trebui apropiat de toate de toate cele 27 de state membre UE.

Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună. Guvernul ucrainean a cerut partenerilor occidentali să transfere fonduri în regim de urgenţă, dar Comisia Europeană şi Germania nu au căzut de acord asupra designului pachetului financiar.

Executivul european insistă să utilizeze un instrument bazat pe împrumuturiExecutivul european insistă să utilizeze un instrument bazat pe împrumuturi, în timp ce Germania promovează utilizarea granturilor pentru a evita o majorare a poverii datoriei externe a Ucrainei. Berlinul a anunţat deja o contribuţie nereturnabilă de un miliard de euro pentru Ucraina, în luna mai, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din G7 găzduită de Germania. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro