Georgescu (BNR), avertisment privind performanţele economiei reale
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Florin Georgescu; sursa youtube, BNR
Florin Georgescu; sursa youtube, BNR
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR a afirmat că dezvoltarea economico-socială a României este mai lentă decât creşterea economică.

Dezvoltarea economico-socială a României este mai lentă decât creşterea economică, a declarat marţi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, la conferinţa internaţională 'Measuring Development în Turbulent Times', acesta precizând că nu orice creştere conduce la dezvoltare dacă nu este bine gestionată.

"Dezvoltarea economico-socială a României este mai lentă decât creşterea economică. Deci nu orice creştere conduce la dezvoltare dacă nu este bine gestionată atât de piaţă cât şi de intervenţia selectivă a statului, evoluţiile macroeconomice favorabile pe ansamblu din ultimii ani nefiind resimţite decât parţial în creşterea nivelului de trai al populaţiei şi în îmbunătăţirea competitivităţii economiei. Acesta deoarece volumul capitalului din economie nu este adecvat, iar sectorul firmelor prezintă vulnerabilităţi structurale îngrijorătoare, deci economia reală, întreprinderi, şi anume: viteza şi consistenţa procesului de convergenţă reală depind în proporţie covârşitoare de performanţele economiei reale', a spus Florin Georgescu.

Potrivit acestuia, iniţiativa antreprenorială în România este mai redusă decât în Uniunea Europeană, sectorul companiilor este slab dezvoltat raportat la dimensiunile pieţei ţări şi comparativ cu celelalte stat europene foste socialiste.

Munca este prea "slab remunerată"

"Constatăm că decalajul economic faţă de ţările din Uniunea Europeană al României s-a redus, însă raportul dintre venitul naţional brut şi PIB s-a deteriorat. Astfel, în ultimii 17 ani, în România, convergenţa în termenii produsului intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare a acumulat 33 de puncte, de la 26% din media UE în anul 2000 la 59% din media UE în anul 2016. Dar raportul dintre venitul naţional brut, care reprezintă valoarea adăugată brută obţinută de români în ţară şi străinătate, deci raportul dintre aceste venit naţional şi produsul intern burt, care exprimă valoarea obţinută în ţară de rezidenţi, de români şi de străini, nerezidenţi, a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, de la 99,3% în anul 2000 la 97,5% în anul 2016', a afirmat Florin Georgescu.

Acesta susţine că procentele respective înseamnă un minus de 3-4 miliarde de euro, iar rezultatul este cauzat de înrăutăţirea competitivităţii economiei autohtone ca urmare a transformărilor. Georgescu a declarat că în România munca este mai slab remunerată comparativ cu statele dezvoltate, dar şi cu fostele ţări socialiste, precum Polonia sau Bulgaria.

[citeset si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel