George Soros spune că înfrângerea Rusiei în Ucraina va duce la dizolvarea „imperiului rus”: Ar fi o mare schimbare în bine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
George Soros consideră că o victorie ucraineană ar duce la dizolvarea imperiului rus.

George Soros e de părere că dacă Rusia va fi învinsă în războiul din Ucraina, aceasta va duce la dizolvarea a ceea ce el numeşte „imperiul rus”, lucru care, potrivit lui, va fi salutat de fostele republici sovietice, dornice să-şi regăsească o independenţă reală, relatează Reuters, citat de Timpul.

„Ţările din fosta Uniune Sovietică abia aşteaptă să-i vadă pe ruşi înfrânţi în Ucraina, pentru că vor să-şi afirme independenţa”, a declarat Soros la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit unui text al discursului publicat joi de biroul său.

„Acest lucru înseamnă că o victorie ucraineană ar duce la dizolvarea imperiului rus. Rusia nu ar mai reprezenta o ameninţare pentru Europa şi pentru lume”, a spus el. „Ar fi o mare schimbare în bine”, adaugă George Soros.

CITEȘTE ȘI     -    Secretarul general al NATO respinge cererea Kievului de a furniza „arme interzise“ Ucrainei

Biden l-ar fi avertizat pe Zelenski

George Soros mai spune că SUA vor sprijini Ucraina, însă  preşedintele Joe Biden l-a avertizat pe Volodimir Zelenski că există limite şi că trebuie evitat cel de-al treilea război mondial. Magnatul nu a dezvăluit sursa informaţiilor sale.

De asemenea, magnatul spune că armata rusă este prost condusă, prost echipată şi demoralizată şi de aceea Vladimir Putin a apelat la grupul de mercenari Wagner pentru a contracara armata ucraineană.

Pariul lui Putin pe grupul de mercenari Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, pare să fi funcţionat pe termen scurt, spune Soros.

„Ucraina s-a confruntat cu o alegere strategică: fie să se împotmolească ţinând la distanţă Wagner, fie să ofere Rusiei o victorie propagandistică şi să-şi păstreze resursele limitate pentru un contraatac”, a explicat Soros.

Ucraina, crede el, are o fereastră îngustă de oportunitate, în primăvară, odată ce va primi armele promise de Occident.

În plus, Soros consideră că Rusia, de departe cea mai mare ţară din lume după teritoriu, şi China, a doua cea mai mare economie din lume, sunt principalele membre ale unui grup de „societăţi închise” în ascensiune, în care individul este aservit statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel