George Simion, scandal la Ministerul Energiei. Liderul AUR, în căutarea lui Virgil Popescu. Prima declaraţie a ministrului: A venit aici să facă circ. Bătaie de joc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
George Simion a iscat un întreg scandal la Ministerul Energiei. Liderul AUR îl caută pe ministrul Virgil Popescu.

Update:  "Vreau să încep prin a-mi cere scuze pentru întârzierea conferinţei de presă, dar cred că v-aţi dat seama că aceasta nu putea fi ţinută în condiţiile prezenţei domnului Simion şi antecedentele domnului Simion, care are foarte multe derapaje şi comportament deviant şi singura miză pentru care a venit aici fost să facă circ. Aşa că cred că decizia înţeleaptă a fost să amânăm această conferinţă până când persoana respectivă a părăsit, şi ce a făcut astăzi George Simion e o bătaie de joc la adresa instituţiilor statului, şi la adresa opiniei publice, şi a dumneavoastră, şi a tuturor, a jurnaliştilor, a tuturor, pentru că în momentul când ai ceva de comunicat, şi o să vedeţi că este foarte mult de comunicat, şi în special astăzi, să vii, practic, să încerci să denaturezi o conferinţă şi să nu o laşi să se întâmple înseamnă că ai un scop ascuns. Pentru că, nu întâmplător, astăzi 5 decembrie este în vigoare, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc. Da, 5 decembrie embargoul asupra petrolului rusesc. Tot astăzi, 5 decembrie, a intrat în vigoare plafonarea preţului la vânzarea tiţeiului rusesc, plafonare stabilită de către Comisia Europeană pentru statele membre şi de către statele G7, plus Australia. Deci, tot astăzi s-au întâmplat două lucruri care pun în dificultate regimul din Federaţia Rusă, care limitează veniturile Federaţiei Ruse, care, practic, limitează sprijinul financiar al Federaţiei Ruse pentru războiul din Ucraina. Şi astăzi domnul Simion este prezent aici, este prezent aici la această conferinţă de presă, încercând să nu putem transmite aceste mesaje. Încă o dată, dacă mai era nevoie de această dovadă că domnul Simion nu este decât o trompetă a ruşilor, o trompetă a lui Putin, care acţionează împotriva intereselor statului român, mai ales că am rămas şi eu surprins şi poate şi dumneavoastră de ultima dânsului declaraţie: de ce să ajutăm fraţii moldoveni? De ce să ajutăm refugiaţii din Ucraina? Practic, de ce să fim alături de toate forţele democratice împotriva acestui război, neprovocat, al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ăsta a fost mesajul pe care l-a transmis domnul Simion astăzi aici, eu trebuie să fac orice să împiedic această conferinţă de presă când se va vorbi despre embargou împotriva împotriva Rusiei", a transmis Virgil Popescu, potrivit Rador. 

Iată restul declaraţiei ministrului Energiei, Virgil Popescu. 

"Deci, începând de astăzi, trebuie să ştiţi, nu se mai importă ţiţei rusesc în toate statele membre a Uniunii Europene şi începând de astăzi ţiţieiul rusesc în statele G7, în Australia, acolo unde mai este permis, prin conducta Drujba, acolo unde mai sunt anumite derogări, nu va putea fi vândut decât cu un preţ maxim de 60 de dolari. Normal, trebuie să ştiţi care este situaţia şi în România. Deci, nu am stat cu mâinile în sân să aşteptăm data de 5 decembrie, am avut 'n' discuţii cu companiile, cu rafinăriile, cea de la Petrom, cea de la Lukoil, cu cea de la Rompetrol şi, practic, începând de astăzi, de săptămâna trecută ştim acest lucru cu certitudine, toate rafinăriile din România vor procesa ţiţei non-rusesc. S-au stabilit deja rute alternative; s-au stabilit deja surse alternative de aprovizionare cu petrol. În România anumite rafinării deja nu mai importă de foarte mult timp ţiţei rusesc, deci, practic, România a devenit din punctul acesta de vedere independentă de ţiţeiul usesc. Deci, acest lucru vreau să-l afirm foarte clar de aici, de la tribuna Ministerului Energiei, în această conferinţă de presă, o dată cu intrarea embargoului, România este pregătită, nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere în România.

De asemenea, carburanţii, am văzut problemele cu care se confruntă cu vecinii noştri din Ungaria, carburanţii în România sunt într-un stoc suficient, nu avem probleme cu aprovizionarea cu carburanţi a României. De altfel, şi decizia pe care Guvernul a luat-o şi a luat-o foarte înţelept, aceea ca, împreună cu companiile, să subvenţioneze cu 50 de bani preţul caburantului s-a dovedit de efect, preţurile în România sunt la un nivel acceptabil, la un nivel suportabil. Evident, aţi observat, urmăresc cotaţiile internaţionale, când acestea scad şi au început să scadă, a scăzut şi preţul benzinei şi motorinei în România, nu avem probleme nici cu aprovizionarea cu combustibili, atât cu benzină, cât şi cu motorină.

Stocurile de gaze. Suntem în plină iarnă, a început iarna. Stocurile de gaze sunt peste 2 miliarde 800 de milioane de metri cubi, le monitorizăm zilnic. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României şi aţi observat că România devine deja încet-încet un hub de gaze regional. Prin România se duc gaze şi în Moldova, şi în Ucraina, şi în Ungaria. Deci, România îşi urmează parcursul său, îşi urmează parcursul european. îşi urmează parcursul de producător de gaze, de viitor exportator de gaze. Va asigura securitatea energetică atât a României, cât şi a regiunii. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze naturale. Sunt lucruri pe care vroiam să le transmit în acest în acest fel, către români, lucruri care trebuie să se ştie. Românii trebuie să ştie că nu avem probleme nici cu petrol, nici cu carburanţi, nici cu gaze naturale, nici cu energia electrică. Energia electrică este suficientă, nu avem probleme în această iarnă cu stocurile din lacurile de acumulare, cu stocurile de cărbune, cu producţia de energie electrică. Vom trece cu bine această această iarnă. Dar ce vroiam să vă mai spun este că săptămâna viitoare pe data de 13 se din nou consiliu extraordinar pe energie. La acest consiliu extraordinar pe energie se va discuta de plafonare a preţului la gazem şi aici nu vorbim numai de gaze ruseşti, vorbim de preţul plafonare a preţului la gaze la import în toată Uniunea Europeană, indiferent de provenienţa gazelor naturale", a concluzionat ministrul Energiei.

UPDATE: Virgil Popescu va susține conferința, după plecarea liderului AUR din minister.

UPDATE: George Simion a renunțat, în cele din urmă, la căutări și a părăsit ministerul Energiei.

UPDATE: Liderul AUR a fost invitat de un jandarm să părăsească instituția: "Am rugămintea să părăsiți obiectivul împreună cu mine. Ați încălcat regulile de acces. Ați intrat fără să respectați regulile”.

"Sunt demnitar al statului român. Dacă dvs considerați că trebuie să mă luați cu forța, atunci așa să faceți. Dar eu am dreptul să stau aici, să spună domnul ministru ce e cu această taxă pe soare. Trebuie să dea explicații. Domnul ministru e atât de fricos încât s-a închis în birou”, a spus Simion.

________________________________________________________

Conferinţa de presă planificată pentru ora 12:30 de ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost amânată, din cauza prezenţei la minister a lui George Simion.

"Nu o sa fiu violent și nu o să arunc cu nimic. Știu că mulți ați vrea să vedeți reacții, dar după aceea vom fi acuzați de provocare. Am venit și noi deși nu voiau să ne permită accesul. În ce bază legală accesul unui deputat este interzis in minster?”, a spus George Simion în live-ul pe Facebook, înaintea conferinței, explicând că a venit să pună întrebări privind introducerea "taxei pe soare”.

Simion a intrat în sala unde ar fi trebuit să aibă loc conferinţa de presă, s-a aşezat la pupitrul de unde se ţin declaraţiile şi a început o transmisiune în direct pe Facebook.

"În calitate de parlamentar, nu am de ce să mă acreditez. Jandarmul de la ușă a spus că ministrul nu mă poate primi... Am intrat pe ușă. Mi s-a spus că nu aș avea dreptul să particip la această conferință de presă. Totuși am venit, am urcat... Dacă încalc vreo lege, să vină un organ al statului să îmi spună”, a spus liderul AUR.

Ulterior, el s-a îndreptat către biroul ministrului, cerând să vorbească cu acesta. 

"Nu agresăm niciun funcționar. Întrebăm unde este ministrul și-l așteptăm la ușă. Domnule ministru, haideți, că tot trebuie să ieșiți”, a spus Simion.

Știre în curs....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel