George Scripcaru, achitat definitiv în 'dosarul RAT Brașov'
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
George Scripcaru, achitat definitiv în 'dosarul RAT Brașov'
George Scripcaru, achitat definitiv în 'dosarul RAT Brașov'
Fostul primar al municipiului Braşov George Scripcaru a fost achitat definitiv, marţi, de Curtea de Apel (CA) Ploieşti, în 'dosarul RAT', în care era acuzat de fapte de corupţie. 

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au dispus achitarea inculpatului Cristian Radu, la data faptei director la Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RAT Braşov SA împotriva acestuia.

Pe fond, inculpatul primise o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de DNA Braşov, de George Scripcaru şi de RAT Braşov împotriva sentinţei pronunţate pe fond de Tribunalul Braşov, prin care fostul primar al Braşovului a fost achitat pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi participaţie improprie la această infracţiune.

Curtea de Apel Ploieşti a menţinut măsura asigurătorie a popririi asupra conturilor aparţinând lui George Scripcaru, dar şi măsura asigurătorie a popririi asupra sumei de 8.746,8 lei consemnată de Cristian Radu la o bancă şi a menţinut celelalte dispoziţii ale instanţei de fond.

Decizia magistraţilor este definitivă. George Scripcaru a fost trimis în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2016, fiind acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi participaţie improprie la această infracţiune.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Cristian Radu, la data faptei director la Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii spun că, în perioada 2007 - 2015, George Scripcaru, în calitate de primar al Braşovului, şi-a exercitat influenţa reală asupra directorului RAT Braşov, determinându-l să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să achiziţioneze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia Primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.

'Scopurile urmărite de edil au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii).

Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiaşi persoane din conducerea RAT Braşov ca, în cazul în care pe adresa societăţii vor veni solicitări din partea Poliţiei Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului', arată DNA.

Tribunalul Braşov, ca instanţă de fond, l-a achitat pe Scripcaru şi l-a condamnat pe Cristian Radu la doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, instanţa de fond a decis că fostul director al RAT trebuie să plătească societăţii suma de 8.746,8 lei cu titlu de despăgubiri şi a respins celelalte pretenţii formulate împotriva acestuia. AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel