Data publicării:

George Robertson: Vladimir Putin a vrut să bage Rusia în NATO pe ușa din spate

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pixbay
Sursă foto: Pixbay
George Robertson, secretar general al NATO între 1999 și 2004, spune că Vladimir Putin a dorit ca Rusia să fie integrată în NATO.

Vladimir Putin își dorea ca Rusia să se alăture NATO, dar nu a vrut ca țara sa să treacă prin procesul obișnuit de aplicare și să se alinieze „cu o mulțime de țări care nu contează”, potrivit unui fost secretar general al alianței transatlantice.

George Robertson, fost secretar laburist al apărării, care a condus NATO între 1999 și 2004, a declarat că Putin a spus clar la prima lor întâlnire că dorește ca Rusia să facă parte din Europa de Vest.

„Ei au vrut să facă parte din acel vest sigur, stabil și prosper din care Rusia nu făcea parte în acel moment”, a spus Robertson.

Acesta și-a amintit de o întâlnire timpurie cu Putin, care a devenit președinte rus în 2000. „Putin a spus: Când ne vei invita să ne alăturăm NATO?” La rândul său, Robertson a spus: „Ei bine, noi nu invităm oamenii la NATO, ci ei solicită să se alăture NATO”. Ulterior, Putin a spus: „Ei bine, nu vrem să fim aliniați cu o mulțime de țări care nu contează.”

Declarațiile lui Robertson sunt confirmate și de alte relatări

Relatarea corespunde cu ceea ce Putin i-a spus regretatului David Frost într-un interviu BBC, cu puțin timp înainte de a fi inaugurat pentru prima dată ca președinte al Rusiei, cu mai bine de 21 de ani în urmă. Președintele rus i-a spus lui Frost că nu va exclude aderarea la NATO „dacă și când opiniile Rusiei sunt luate în considerare ca fiind ale unui partener egal”.

Acesta i-a mai precizat lui Frost că îi era greu să catalogheze NATO ca pe un inamic. „Rusia face parte din cultura europeană. Și nu îmi pot imagina propria mea țară izolată de Europa și de ceea ce numim adesea lumea civilizată.”

Comentariile lui Robertson la podcastul One Decision, care este prezentat de Michelle Kosinski, fost jurnalist CNN, și Sir Richard Dearlove, fost șef al M16, subliniază modul în care viziunea lui Putin a evoluat în timpul celor 21 de ani de conducere neîntreruptă a Rusiei.

Occidentul a devenit tot mai ostil pentru liderul rus

După protestele de stradă ale Revoluției Portocalii din Ucraina din 2004, Putin a devenit din ce în ce mai suspicios față de Occident, pe care l-a acuzat pentru finanțarea ONG-urilor pro-democrație. El a fost și mai supărat de expansiunea continuă a NATO în Europa Centrală și de Est: România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Letonia, Estonia și Lituania au ales să se alăture alianței în 2004; Au urmat Croația și Albania în 2009. Georgiei și Ucrainei li s-a promis aderarea în 2008, dar au rămas în afara alianței până în prezent.

De asemenea, Robertson și-a amintit că a devenit primul și singurul secretar general al NATO care a invocat clauza de apărare colectivă a NATO, cunoscută sub numele de articolul cinci, în urma atacurilor din 11 septembrie, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel