George Maior, live la DC News. Superpolitica, despre triumf și eșec strategic / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
George Maior Foto: Crișan Andreescu
George Maior Foto: Crișan Andreescu
George Maior, ambasadorul României în Iordania, este invitat la DC News.

George Maior va răspunde întrebărilor adresate de jurnalistul și scriitorul Flaviu Predescu și Bogdan Chirieac, analist politic. Emisiunea va fi live, joi, 25 iulie 2024, de la ora 14.00, pe Facebook și Youtube - DC News și DC News TV. 

Luni, 22 iulie, în Salonul Carol al  Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a avut loc lansarea cărții ”Superpolitik. Superpolitica: triumf si eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere si logica legitimității in ordinea statelor si in relațiile internaționale”, de George Maior, publicată la editura RAO. 

Youtube video image

Printre subiectele abordate, se va vorbi despre:

Superpolitica/ Superpolitik – o nouă carte de George Maior 

Superpolitica, despre triumf și eșec strategic

O carte despre evoluție, transformare, progres și regres 

Superpolitik, despre triumf strategic și mari ambiții de putere

3. -imagine fara descriere- (lansare-carte-george-maior--_53361400.jpg)

Poziția României vizavi de conflictul din Orientul Mijlociu 

Relațiile dintre România și SUA văzute de un fost ambasador la Washington 

România între conflictele din Ucraina și Gaza 

Alegerile din România și SUA văzute de peste Ocean

Activitatea lui George Maior

George CMaior a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei de președintele României, prin decret prezidențial, la 14 mai 2021, începându-și oficial mandatul odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare Majestății Sale, Regele Abdullah al II-lea, la 1 septembrie 2021.

Anterior, George Maior a deţinut poziţia de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, în perioada 2015-2021. În această calitate, a fost invitat periodic să susţină prelegeri la universităţi, organizaţii şi think-tank-uri de prestigiu precum Harvard Kennedy School of Government, George Washington University, American University, National Intelligence University, Atlantic Council, Center for Strategic and International Studies, Chicago Council on Global Affairs, Center for European Policy Analysis, AIPAC, etc.

George Maior şi-a început cariera diplomatică în anul 1992, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Între anii 1997-1999 a îndeplinit funcţia de însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de ambasador.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României. A fost, succesiv, Preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi securitate naţională, membru al Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE şi membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

2. -imagine fara descriere- (george-maior-_91506300.jpg)

Ca urmare a nominalizării preşedintelui României şi a votului acordat de Parlamentul României, la 4 octombrie 2006, George Maior a devenit al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii. În cei peste opt ani petrecuți la conducerea acestei instituţii (până în februarie 2015), SRI a parcurs un amplu proces de reformă, care i-a permis aprofundarea parteneriatelor bilaterale şi multilaterale cu cele mai puternice servicii de intelligence ale lumii democratice, precum şi consolidarea unei cote ridicate de încredere în rândul populaţiei.

Licenţiat în drept, George Maior a obţinut în 1992 titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat, "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg", a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO.

Este profesor universitar şi coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A publicat numeroase articole şi cărţi referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum şi pe teme de relaţii internaţionale, gândire strategică, studii de securitate şi de intelligence.

George Maior este comandor al Ordinului Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie acordată de statul român, precum şi cavaler al Ordinului Naţional "Serviciul Credincios". În 2017, Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) l-a decorat pe George Maior cu “Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii şi excepţionala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI). În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul “Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de preşedintele Franţei. De asemenea, i-au fost conferite titlurile de Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare din Bucureşti, al Universităţii  Andrei Şaguna din Constanţa şi al Universităţii de Vest din Timişoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel