Data actualizării:
Data publicării:

George Ciamba, intervenție la Consiliul UE

Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
George Ciamba
George Ciamba

Viziunea Preşedinţiei române la Consiliul UE asupra proiectului european, structurată în jurul ideii de coeziune, a fost prezentată vineri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis sâmbătă AGERPRES, în cadrul primei zile a Conferinţei de Securitate de la Munchen ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut o intervenţie în cadrul panelului dedicat Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) "Răspunsul Europei Centrale la competiţia de putere în plan global", organizat de Atlantic Council. Printre participanţii la panel s-au numărat Borut Pahor - preşedintele Republicii Slovenia, Andrej Plenkovic - prim-ministrul Croaţiei, Ana Palacio - membru al Consiliul de stat al Regatului Spaniei şi Frederick Kempe - preşedintele Atlantic Council.

"Oficialul român a evidenţiat rolul pe care Iniţiativa îl poate juca în consolidarea Uniunii Europene şi a parteneriatului transatlantic, îndeosebi în actualul context global, marcat de transformări şi incertitudini. A subliniat că I3M are potenţialul de a facilita creşterea coeziunii UE, prin impulsionarea dezvoltării economice a regiunii circumscrise celor trei mări şi a ţărilor învecinate şi, implicit, creşterea convergenţei în cadrul UE. În acelaşi timp, I3M poate contribui la aprofundarea şi diversificarea relaţiilor transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în Europa. El a evidenţiat că accentul pus de Iniţiativă pe creşterea interconectivităţii în domeniile infrastructurii, al energiei şi digital, precum şi pe conectarea comunităţilor de afaceri din regiune transformă acest format de cooperare într-un instrument extrem de util pentru impulsionarea creşterii economice pe termen mediu şi lung", se arată în comunicatul MAE.

Ciamba, viziunea preşedinţiei României la Consiliul UE asupra proiectului european


Potrivit sursei citate, Ciamba a prezentat viziunea preşedinţiei României la Consiliul UE asupra proiectului european, aceasta fiind "structurată în jurul ideii de coeziune, declinată în conectivitate şi convergenţă, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni".

VEZI ȘI Brexit. Klaus Iohannis: Ceasul TICĂIE

În marja conferinţei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut mai multe întâlniri bilaterale.

Oficialul român a discutat cu Kristalina Georgieva, preşedintele interimar al Grupului Băncii Mondiale şi director executiv al Băncii Mondiale. Ciamba a apreciat sprijinul Băncii Mondiale oferit prin programele de convergenţă reală desfăşurate în România şi a mulţumit Biroului de la Bucureşti pentru interesul de a participa la o serie de evenimente care vor avea loc în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE. Temele acestor evenimente sunt relevante atât pentru UE, cât şi la nivel global: agenda digitală, conectivitate, convergenţa economică, cooperarea pentru dezvoltare, consolidarea rezistenţei la dezastre naturale, Balcanii de Vest, arată MAE.

Cu această ocazie, George Ciamba a reiterat preşedintelui interimar al Grupului Băncii Mondiale invitaţia de a participa în calitate de vorbitor la Conferinţa privind egalitatea de gen care va avea loc la Bucureşti pe 30 şi 31 mai, eveniment organizat sub patronajul prim-ministrului României, fiind cunoscută implicarea organizaţiei internaţionale în promovarea acestui subiect.

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene s-a întâlnit cu Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane. Cei doi au discutat despre eforturile depuse de preşedinţia României la Consiliul UE în avansarea dosarului privind Cadrul Financiar Multianual, unul dintre principalele subiecte de pe agenda Consiliului Afaceri Generale de săptămâna viitoare. Preşedinţia României la Consiliul UE a primit, la Consiliul European din decembrie 2018, mandatul de a continua negocierile şi de a elabora orientări pentru următoarea etapă a acestora, în perspectiva unui acord politic în acest dosar în toamna anului 2019.

George Ciamba, schimp de opinii cu Brian Hook


George Ciamba a avut un schimb de opinii şi cu Brian Hook, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru Iran, pe teme legate de securitatea cibernetică, regimul sancţiunilor şi combaterea dezinformării, informează MAE. Oficialul român a arătat că subiectul combaterii dezinformării se numără printre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE. Totodată, el a reafirmat angajamentul ţării noastre faţă de consolidarea legăturii transatlantice.

Tot în contextul Conferinţei de Securitate de la Munchen, ministrul delegat George Ciamba a avut o întrevedere cu Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe, afacerilor europene, imigraţiei şi azilului al Marelui Ducat al Luxemburgului. Cei doi miniştri şi-au exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale.

În ultima parte a zilei, oficialul român a avut o întrevedere cu Ian Bremmer, preşedinte al Eurasia Grup şi editorialist Time, cu care a discutat despre priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE.

CITEȘTE ȘI Bărbatul cu bomba de la RTV cerea GLOANȚE pentru un lider politic

Conferinţa internaţională de la Munchen (Munich Security Conference/MSC 2019) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie - în 1963, ca "Internationale Wehrkunde Begegnung" - Conferinţa s-a constituit ca un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euroatlantic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel