Geoană, interviu la Deutsche Welle: NATO e hotărâtă să se asigure că Ucraina câștigă războiul. Secretarul general adjunct al NATO promite că va răspunde solicitărilor Republicii Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Geoană, interviu la Deutsche Welle: NATO este hotărâtă să se asigure că Ucraina câștigă acest război. Secretarul general adjunct al NATO promite că va răspunde solicitărilor Republicii Moldova/ Sursa: Agerpres
Geoană, interviu la Deutsche Welle: NATO este hotărâtă să se asigure că Ucraina câștigă acest război. Secretarul general adjunct al NATO promite că va răspunde solicitărilor Republicii Moldova/ Sursa: Agerpres
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat pentru DW că alianța este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.  

„Suntem hotărâți să sprijinim în continuare Ucraina, atâta timp cât este nevoie și, de asemenea, să ne asigurăm că Ucraina câștigă acest război. Deci domnul Putin poate opri acest război în orice secundă. Dacă decide să oprească războiul, nu va mai fi război. Vor fi discuții de pace. Și cred că ucrainenii sunt cei care trebuie să definească ce reprezintă victoria și care vor fi precondițiile pentru o soluție politică. Așadar, ajutăm Ucraina și, ajutând Ucraina, ne ajutăm pe noi înșine. Și suntem aici pentru a rămâne pe termen lung alături de ucraineni”, a declarat Mircea Geoană în interviul cu publicația germană.

Întrebat de DW ce va face alianța pentru a proteja regiunea Mării Negre și de ce zona are așa multă importanță, secretarul general adjunct al NATO a răspuns:

„Permiteți-mi să vă dau doar un mic memento istoric. Vă amintiți ce s-a întâmplat cu Georgia, în 2008, în regiunea Mării Negre? Vă amintiți ce s-a întâmplat în Crimeea, în 2014, în regiunea Mării Neagre? Deci vedeți cum Rusia folosește capacitățile militare ale Mării Negre pentru a-și proiecta puterea până în Africa și în Marea Mediterană? De aceea Marea Neagră este importantă. De aceea, în conceptul strategic al NATO, pe care liderii noștri l-au aprobat la Madrid, considerăm și recunoaștem Marea Neagră ca regiune strategică, de relevanță strategică pentru noi. Nu este singura: importantă este și Marea Baltică, importantă și Marea Adriatică, importantă este și Marea Nordului, important este și Atlanticul de Nord. Dar Marea Neagră are o specificitate aparte, cu foarte multă prezență rusă, cu foarte multă presiune pe care rușii o pun pe Ucraina. Totodată, acolo mai avem Ucraina și Georgia și Republica Moldova, care sunt parteneri ai NATO.

Deci Marea Neagră este foarte importantă. Și luăm pași specifici. În țara mea natală, România, Franța conduce grupul de luptă. În țara vecină, Bulgaria, Italia conduce grupul de luptă. Așa că suntem atenți și investim în descurajarea și apărarea țărilor din Marea Neagră.”

Cum poate NATO să ajute Moldova să-și garanteze independența și suveranitatea?

„Moldova este partener al NATO. De trei decenii încoace, asistăm Moldova în multe feluri. Desigur, știm că Republica Moldova este o țară neutră prin constituție și respectăm asta. Dar vedem o intensificare a parteneriatului dintre Republica Moldova și NATO. Răspundem solicitărilor pe care guvernul și președintele Republicii Moldova ni le fac, atât către NATO ca organizație, cât și către aliați, individual. Președintele Maia Sandu are dreptate: A fi neutru nu înseamnă că ești slab în ceea ce privește apărarea. Există ceva interesant în Republica Moldova: țara este partener comun atât al NATO, cât și al Uniunii Europene. Faptul că UE a dat Ucrainei, dar și Moldovei, o cale clară spre aderarea la blocul comunitar ajută, într-un fel, Moldova să reziste acestei presiuni uriașe din partea Rusiei. Pentru că împotriva Republicii Moldova, Rusia și-a purtat întreg arsenalul de război hibrid.

Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar, totuși, presiunea asupra Moldovei este imensă, la fel cum presiunea asupra Georgiei este foarte mare, sau asupra Bosniei-Herțegovinei. De aceea îi ajutăm și mai mult pe acești parteneri care sunt supuși unei presiuni mari din partea Rusiei”, a continuat Mircea Geoană.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Întrebat ce perspective mai sunt în privința aderării Finlandei și Suediei la NATO, Mircea Geoană a răspuns:

„În primul rând, procesul de integrare a acestor doi noi membri în NATO a fost cel mai comprimat și cel mai accelerat dintre toate celelalte extinderi ale NATO după Războiul Rece. Deci este rapid după orice standard. În al doilea rând, sunt deja invitați în NATO, așa că participă la multe, multe aspecte, inclusiv la planificarea și exercitarea apărării NATO. Deci sunt practic în jurul mesei de cele mai multe ori. Suntem încrezători că cele două parlamente naționale care urmează să ratifice protocoalele de aderare ale Suediei și Finlandei —  parlamentul maghiar și parlamentul turc — vor face acest lucru rapid. Secretarul general Jens Stoltenberg a fost la Ankara cu doar câteva ore în urmă și a vorbit din nou cu președintele Erdogan. De asemenea, discutăm și cu viitorii noștri aliați suedezi.

Deci suntem optimişti că şi aceste două ţări vor fi membre cu drepturi depline ale NATO. Și suntem, de asemenea, încrezători că cele două parlamente rămase vor accelera procesul de ratificare. Și apoi, în regim imediat, în momentul în care cei doi aliați rămași vor ratifica, instrumentul de apartenență va fi prezentat Departamentului de Stat de la Washington. Asta e regula. Și vom ajunge, sperăm, la summit-ul NATO de la Vilnius (n.r. din 11–12 iulie 2023), o alianță formată din 32 de națiuni, cea mai puternică și cea mai relevantă alianță din istoria omenirii. Finlanda și Suedia vor adăuga mult rafinament democratic și militar și reziliență și ne vor adăuga valoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel