Data actualizării:
Data publicării:

Geoană, după ce Trump a încurajat Rusia să facă ce vrea cu țările NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare: Avem nevoie unii de alții mai mult ca niciodată

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Mircea Geoană
Sursa foto: Facebook Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, îi reamintește lui Donald Trump, care a atacat principiul protecției reciproce pe care se bazează organizația, că SUA au nevoie și de aliații săi europeni.

Alegeri prezidentiale 2024

"Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme"

"Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși, cel puțin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a da dovadă de reținere. Face parte din arsenalul său de intimidare și presiune psihologică.

Este un discurs care se adâncește în logica intimidării psihologice, mai degrabă, decât în cea a intențiilor reale. Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declarații sunt în sine foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizațiilor sau când susține că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd", a spus Mircea Geoană pentru elpias.com.

"Văd Ucraina împingând flota rusă spre Marea Azov"

"Trebuie să evităm tentația de a fi prea optimiști, așa cum am fost cu câteva luni înainte de contraofensivă, sau prea pesimiști, așa cum părem a fi astăzi. Acest război este foarte dinamic. Dacă privesc jumătatea plină a paharului, văd Ucraina împingând flota rusă din Marea Neagră, departe de Crimeea, spre Marea Azov. Acesta este un mare succes. Cu ajutorul nostru, Ucraina a reușit să restabilească ruta de export de cereale din Marea Neagră. Văd unele dificultăți tehnice pentru Ucraina, dar nu și dificultăți strategice. Să avem încredere. În timp ce Rusia devine o economie de război și primește sprijin din partea Coreei de Nord și a Iranului, noi, de asemenea, ne creștem producția pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne acoperi propriile nevoi de securitate, apărare și descurajare în Europa", a mai spus acesta.

"SUA vor avea nevoie de toți aliații săi"

Cât despre faptul că Trump a încurajat Rusia să facă ce vrea cu orice țară NATO care nu cheltuiește suficient pentru apărare, în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, acesta a mai spus:

"Am văzut deja declarații puternice din partea președintelui Trump, la începutul mandatului său, și apoi a colaborat cu NATO. El a înțeles, apoi, necesitatea acestei alianțe și interesul SUA de a o menține puternică, schimbând opiniile și exprimând abordări mult mai constructive. Nu pot să mă antepronunț asupra a ceea ce vor vota americanii. Dar sondajele arată un sprijin imens pentru NATO în opinia publică.

Într-un sondaj recent YouGov, peste 60% dintre oameni s-au declarat dispuși să își apere aliații. Atât republicanii, cât și democrații înțeleg foarte bine competiția foarte dificilă cu China, Rusia, Iranul și Coreea de Nord. SUA vor avea nevoie de toți aliații săi din Europa și din restul lumii. China nu va avea niciodată atât de mulți aliați. De aceea, NATO este valoros pentru noi, în Europa, dar și foarte important pentru America. Haideți să ne asigurăm că nu erodăm încrederea în articolul 5 al NATO. Avem nevoie unii de alții mai mult ca niciodată. Rămânerea împreună servește intereselor ambelor părți ale Atlanticului."

Vezi și: Trump bulversează liderii europeni. Remarca lui nu reprezintă o abordare raţională, spune David Cameron

"UE este relativ slabă în domeniul apărării"

"În cadrul NATO, statele UE contribuie cu doar 20% din totalul cheltuielilor pentru apărare. Sunt un susținător puternic al proiectului european, dar acest lucru este contraproductiv, poate deveni un fel de profeție care se împlinește. America are nevoie de noi. Și noi avem nevoie de America. Cu toții avem nevoie unii de alții. UE este relativ slabă în domeniul apărării din cauza lipsei de investiții de-a lungul deceniilor, dar și din cauza fragmentării pieței de apărare. NATO este cel mai bun partener al UE pentru a preveni fragmentarea", a mai spus Mircea Geoană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel