Data publicării:

Geoană: Decizia CC, împotriva Guvernului

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
geoana
geoana

Mircea Geoană a declarat că Geoană a spus că recunoaşterea de către Curte a conflictului juridic între Senat şi Executiv din sesizarea formulată de el la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei "este o întoarcere la normalitatea statului de drept".

El a afirmat că decizia Curţii Constituţionale nu ar trebui privită în perspectiva relaţiilor dintre putere şi opoziţie, ci din prisma relaţiei dintre Parlament şi Guvern, indiferent care este sau va fi numele prim-ministrului.

"Curtea Constituţională a reconfirmat dreptul Parlamentului de unică instanţă de legiferare, ca unic reprezentant al voinţei suverane a poporului. Salut această decizie, este una importantă pentru funcţionarea de drept a democraţiei", a adăugat Geoană, citat de Mediafax

Preşedintele Senatului a apreciat că, totodată, decizia CC este "un vot de blam" la adresa Guvernului, prin care se sancţionează "maniera extrem de politicianistă" prin care Guvernul şi PDL au încercat să rezolve "o problemă din interiorul coaliţiei" prin "sfidarea" Senatului şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

"Acum şi prim-ministrul Emil Boc, şi ministrul Daniel Funeriu, dar mai ales PDL şi UDMR se află într-o situaţie foarte delicată din punct de vedere politic", a declarat Geoană.

El a estimat că Legea educaţiei aflată în dezbaterea comisiei de învăţământ a Senatului ar putea fi finalizată "în câteva săptămâni", dacă adoptarea articolelor continuă în aceeaşi manieră "de cvasiunanimitate" a membrilor comisiei ca până acum, pentru ca votul final să fie dat de Senat înainte de luna decembrie, când se preconizează dezbaterea bugetului de stat.

Geoană a spus că această "formulă de cvasiunanimitate" ar permite adoptarea unei legi a Educaţiei care să garanteze stabilitatea învăţământului pentru cel puţin o generaţie.

"Senatul este acum obligat să pună punct perioadei extrem de lungi în care legile educaţiei au fost mai curând un tărâm de confruntări politice şi de experimente, iar adoptarea unei legi care să fie valabilă măcar pentru o generaţie ar constitui un prim gest concret că Pactul pe Educaţie semnat în 2008 nu a fost o simplă bucată de hârtie", a afirmat preşedintele Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel