Generalul Petrescu, șeful SMAp: Aproximativ 4.000 de soldați aliați sunt în România. Cea mai consistentă prezență alături de Polonia
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a declarat că demersurile de consolidare a capacităţii de luptă a Armatei României şi a posturii naţionale de apărare au reprezentat "o constantă a ultimelor decenii", iar ţara noastră este un "pivot fundamental" al NATO în regiune.
"România aniversează 18 ani de când face parte din familia NATO. În tot acest răstimp, contribuţia Armatei României atât în procesul de aderare, cât şi în consolidarea ulterioară a statutului a fost esenţială. Devotamentul, atitudinea proactivă şi profesionalismul militarilor români au reprezentat vectorii acestui raport. Cu fiecare misiune îndeplinită, cu fiecare exerciţiu executat, militarii români au demonstrat că sunt aliaţi pe care se poate conta oricând şi care sunt întotdeauna la datorie. Armata României şi-a respectat fără excepţie angajamentele internaţionale în cadrul alianţei", a afirmat Petrescu, duminică, la sediul Ministerului Apărării, în cadrul unei ceremonii organizare cu prilejul Zilei NATO.
Generalul a subliniat importanţa apartenenţei României la Alianţa Nord-Atlantică, accentuând statutul de contributor de securitate al ţării noastre prin prezenţa în diverse teatre de operaţii.
"Pe cât de important a fost NATO în istoria recentă a ţării noastre, pe atât de importantă rămâne apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică pentru prezentul şi pentru viitorul României. Statutul de contributor de securitate s-a materializat prin misiunile din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest şi multe alte teatre de operaţii şi zone de conflict pe întreg cuprinsul globului. S-a transpus şi prin participările militarilor români în grupuri de luptă şi în misiuni de stabilitate. Totodată, demersurile de consolidare a capacităţii de luptă şi a posturii naţionale de apărare au reprezentat o constantă a ultimelor decenii. Situaţia de la graniţa flancului estic a accentuat poziţia României în arhitectura euroatlantică de securitate, iar astăzi, mai mult decât oricând, ţara noastră reprezintă un pivot fundamental al alianţei în această zonă a continentului european", a mai spus Daniel Petrescu, citat de Agerpres.
El a amintit, de asemenea, de prezenţa aliată pe teritoriul României, arătând că aceasta demonstrează "angajamentul de neclintit al NATO pentru Articolul 5, de apărare a membrilor săi".
Aproximativ 4.000 de soldați aliați sunt în România. Cea mai consistentă prezență alături de Polonia
"În momentul de faţă, numărul militarilor aliaţi dislocaţi în ţara noastră este de aproximativ 4000. Ostaşii români se instruiesc alături de camarazi din SUA, Franţa, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia şi alte state aliate. De altfel, din efectivele NATO dislocate pe Flancul Estic, România, alături de Polonia, beneficiază de cea mai consistentă prezenţă. Volatilitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate transformă obiectivele pe termen mediu în priorităţi pentru orizontul imediat de timp.
În replică, relaţia euroatlantică e mai robustă, iar NATO e hotărâtă să devină şi mai puternică. Constituirea unui grup de luptă în România a devenit o certitudine, la fel cum se va întâmpla şi în Ungaria, Bulgaria şi Slovacia. Astfel, prin aceste noi structuri operaţionale NATO îşi întăreşte semnificativ postura de apărare şi descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră", a punctat şeful Statului Major al Apărării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News