Data actualizării:
Data publicării:

„Generalul Armaghedon” a fost demis din forțele aeriene ruse. Putin l-ar considera complice al marșului Wagner asupra Moscovei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Generalul Serghei Surovikin a fost demis din funcția de șef al forțelor aeriene și spațiale ale Rusiei, relatează agenția de presă de stat Ria Novosti.

Supranumit „General Armaghedon” pentru metodele sale nemiloase, Surovikin nu a mai fost văzut în public de la revolta de scurtă durată a paramilitarilor Wagner din iunie, scrie Politico.

Rapoartele sugerează că acesta era ținut în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru complicitate la marșul Wagner asupra Moscovei.

El a fost înlocuit cu un comandant interimar, generalul Viktor Afzalov.

Surovikin a fost, pentru o perioadă, șeful forțelor Rusiei în Ucraina, înainte de a fi retrogradat în ianuarie la funcția de deputat.

Surovikin a fost considerat unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Prigojin în armata obișnuită rusă și în lupta pentru putere a șefului Wagner cu ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

În timpul revoltei, Surovikin a apărut într-un videoclip îndemnându-l pe Prigojin să se retragă. Cu toate acestea, în urma incidentului Wagner, știrile din Rusia și străinătate au spus că Surovikin a fost investigat pentru posibilă complicitate la revoltă.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, DC, a declarat marți că bloggerii militari ruși au susținut că cele mai recente știri despre soarta lui Surovikin nu sunt nici noi, nici surprize.

„Pretinsa demitere a lui Surovikin nu este nouă și nu schimbă nimic, deoarece autoritățile ruse l-au îndepărtat de la putere imediat după rebeliunea lui Prigojin din 24 iunie”, au spus bloggerii, potrivit ISW.

Surovikin și-a câștigat porecla de „General Armaghedon” în timpul intervenției militare a Rusiei în războiul civil din Siria.

În octombrie, a fost pus la conducerea operațiunilor militare rusești în Ucraina, dar, în ianuarie, acest rol a fost predat lui Gerasimov, iar Surovikin a fost numit adjunctul său.

La începutul acestei luni, s-a raportat că Surovikin a fost înlăturat din rolul său de conducere în războiul de la Moscova împotriva Ucrainei și era în arest la domiciliu. Marți, publicația RBC din Rusia a raportat că a fost demis acum din rolul său de supraveghere a forțelor aerospațiale.

Surovikin este în „preaviz”, a transmis RBC, care citează o persoană anonimă, familiară cu situația.

Surovikin a condus forțele aerospațiale ale Rusiei din octombrie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel