Generalul american Christopher Cavoli susține că ofensiva Rusiei nu are forța necesară pentru o ”străpungere strategică”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut generalul american Christopher Cavoli.

Ofensiva Rusiei în curs de desfășurare în Ucraina nu are forța necesară pentru o străpungere, a declarat joi generalul american Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

„Știu că rușii nu au numărul necesar pentru a face o străpungere strategică”, a declarat generalul reporterilor după o reuniune a șefilor apărării din cadrul alianței la sediul NATO din Bruxelles.

„Ei nu au abilitățile și capacitatea de a face acest lucru, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice străpungere în avantajul strategic”, a spus generalul american, dar a adăugat: „Ei au capacitatea de a face progrese locale și au făcut unele dintre acestea”.

Generalul Cavoli a declarat că este încrezător că ucrainenii ”vor ține linia”.

În ciuda presiunilor Rusiei de-a lungul liniei de front cu Ucraina și a faptului că a lansat recent un atac în apropierea celui de-al doilea oraș ucrainean, Harkov, Cavoli a declarat că nu este sigur că aceasta este o ofensivă de vară la scară largă a Moscovei.

„Ceea ce nu vedem este un număr mare, mare de rezerve generate undeva”, a spus el.

Cavoli a adăugat că este dificil de știut dacă efortul Rusiei a rămas fără gaz. „Este nevoie de puțin timp pentru a afla dacă o ofensivă este oprită sau nu”, a spus el.

Muniție pentru Ucraina

Între timp, în urma acordului Congresului american asupra unui pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, după luni de întârziere, ucrainenii „primesc chiar acum cantități mari de muniție, cantități mari de sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și cantități semnificative de vehicule blindate”, a spus el.

Deși Rusia a eșuat în încercarea sa de a copleși Ucraina, ea nu trebuie subestimată. În cei peste doi ani de lupte, Rusia s-a îmbunătățit în domenii precum logistica și producția industrială, „unde de fapt avansează mai repede decât noi, în Europa și în America de Nord”, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

El a spus că Rusia a reușit să adune forțe suplimentare, „dar calitatea trupelor este mai scăzută decât cea a trupelor cu care au început conflictul” din cauza numărului de ofițeri „care au fost uciși la începutul războiului” și care nu pot antrena soldați mai noi.

Subiectul principal al reuniunii de joi a fost discutarea consolidării planurilor de apărare ale alianței.

„Acest lucru ne asigură că suntem pregătiți să facem față atât amenințărilor actuale, cât și celor viitoare”, a declarat Bauer, conform POLITICO.

Întâlnirea a fost urmată de o întâlnire a Consiliului Ucraina-NATO cu șeful de stat major al forțelor armate ucrainene, generalul-maior Anatoliy Barhylevych.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel