Data publicării:

General polonez, semnal de alarmă: Putin poate destrăma NATO din cauza poziției echivoce a Germaniei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
General polonez, semnal de alarmă: Putin poate destrăma NATO din cauza poziției echivoce a Germaniei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
General polonez, semnal de alarmă: Putin poate destrăma NATO din cauza poziției echivoce a Germaniei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Germania va fi autorul destrămării NATO, iar Putin nu va trebui să facă mare lucru pentru ca acest eveniment să aibă loc, avertizează fostul comandant al forțelor terestre poloneze, generalul Waldemar Skrzypczak.

Într-un interviu pentru un portal conservator, generalul polonez Waldemar Skrzypczak a vorbit despre tensiunile actuale din jurul Ucrainei și despre trimiterea de trupe ruse în Kazahstan (citește mai mult AICI).

El a explicat că politica Rusiei și a lui Putin din ultimii ani s-a rezolvat în jurul reconstrucției unui imperiu și a extinderii acestuia, astfel încât sferele de influență care făceau parte din URSS să revină de partea Rusiei.

„Scopul său este de a restabili Imperiul Rus la starea anterioară care a existat în timpul Uniunii Sovietice. Pentru ca acesta să fie uriaș, semnificativ și capabil să decidă sau să co-decidă cu privire la soarta lumii”, a spus Skrzypczak.

Generalul a explicat că puterea Rusiei a scăzut după revoluția lui Gorbaciov și căderea URSS.

Avertisment privind NATO

Mai mult, el a menționat că recenta criză de la granița polono-belarusă a fost rezultatul politicii lui Putin, care este menită să amenințe Europa de Est cu o invazie a migranților. Un al doilea aspect pe care l-a enumerat generalul e amenințarea constantă a Ucrainei cu război.

„Putin susține că Ucraina este încă o parte a imperiului rus și ar trebui să facă parte din Comunitatea Statelor Independente. Mai mult, nu vrea ca NATO sau partenerii săi să apară în această sferă de interes, în ciuda faptului că Ucraina este partener NATO”, a spus el.

Generalul a avertizat, însă, că „Putin nu ar trebui să facă mare lucru pentru ca NATO să se destrame din cauza poziției echivoce a Germaniei”.

„Încă un pas și NATO va dispărea, iar autorul ruperii NATO nu va fi Orbán sau altcineva, ci Germania, care dorește o resetare a relațiilor cu Rusia”, a adăugat el.

Generalul a subliniat că jocul ambiguu al Germaniei a dovedit că nu vrea să ofere rezistență, ca parte a blocului NATO, ci să facă un pas în spate în favoarea lui Putin.

„Fiecare pas pe care NATO îl face înapoi din cauza presiunii Germaniei va fi o înfrângere pentru NATO, iar NATO ar trebui să se destrame în acest caz. Până la urmă, pentru ce este NATO?” a întrebat generalul.

Situația din Kazahstan, analizată de generalul polonez

Cu toate acestea, potrivit lui Skrzypczak, situația din Kazahstan a scăpat de sub control pentru Putin, președintele rus nefiind conștient că se confruntă cu o problemă serioasă.

„Dacă forțele democratice preiau puterea în Kazahstan, țara va părăsi afilierea la viziunea lui Putin, mai ales că kazahii sunt musulmani”. Generalul a menționat că Kazahstanul i-a atras atenția lui Putin cu privire la Ucraina.

Generalul Skrzypczak este de părere că Putin nu a avut prea multe argumente pentru a convinge NATO, UE sau SUA de drepturile Rusiei. Acest lucru se datorează faptului că singurul argument pe care l-a avut Putin este că nu vrea ca NATO să fie aproape de granițele Rusiei, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel