General iranian: Moartea tuturor liderilor americani nu va răzbuna uciderea lui Qassem Soleimani
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Un general iranian a afirmat că moartea liderului Qassem Soleimani nu va putea fi răzbunată de moartea tuturor conducătorilor americani. 

Uciderea tuturor liderilor americani nu ar fi suficientă pentru a răzbuna moartea comandantului militar iranian Qassem Soleimani, a declarat un general al Gardienilor Revoluţiei, relatează miercuri Reuters, citat de Agerpres. 

Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020 de o dronă a armatei americane în timpul unei vizite în Irak. Iranul a jurat o "răzbunare zdrobitoare" asupra tuturor celor responsabili pentru asasinarea sa.

"Dacă toţi liderii americani sunt ucişi, asta tot nu va răzbuna sângele lui Soleimani. Trebuie să urmăm calea lui Soleimani şi să-l răzbunăm prin alte metode", a declarat Mohammad Pakpour, comandant al forţelor terestre ale Gardienilor Revoluţiei.

Soleimani, ucis la comanda lui Trump

Soleimani a fost cel mai puternic comandant militar din Iran, conducând operaţiunile Teheranului din Orientul Mijlociu. El a fost ucis pe aeroportul din Bagdad într-o lovitură aeriană ordonată de preşedintele american Donald Trump.

Comentariile responsabilului militar iranian intervin în contextul în care Teheranul şi marile puteri încearcă să depăşească obstacolele în negocierile de la Viena pentru resuscitarea acordului nuclear din 2015.

Una dintre chestiunile nerezolvate este dacă Washingtonul va înlătura Gardienii Revoluţiei de pe lista americană a organizaţiilor teroriste străine (Foreign Terrorist Organization, FTO), măsură solicitată de Teheran pentru resuscitarea acordului. 

Două rachete au lovit Bagdadul în apropierea ambasadei SUA

Fostul președinte Trump l-a numit pe Soleimani „cel mai mare terorist al lumii” la acea vreme, iar Teheranul a promis că îi va considera responsabili pe cei care l-au ucis.

Pe 19 decembrie 2021, două rachete au lovit Bagdadul duminică în zona în care se află ambasada Statelor Unite ale Americii. 

Acestea au provocat pagube materiale, dar nu au fost victime. Cele două rachete au lovit în Zona Verde a Bagdadului, unde se află mai multe misiuni diplomatice şi clădiri guvernamentale irakiene. Zona este o ţintă frecventă a atacurilor cu rachete şi drone. Acestea au provocat doar pagube materiale, a declarat armata irakiană, potrivit AP.

O rachetă a fost distrusă de sistemul C-RAM al ambasadei americane. Cealaltă a căzut lângă un monument naţional provocând daune la două vehicule civile. O anchetă a fost lansată de către forţele de securitate irakiene. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel