Data actualizării:
Data publicării:

Gelu Emil Bumb, lt-colonel, interviu emoționant despre artă. "Desenul reprezintă pentru mine un refugiu, o binecuvântare"

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Lt-colonelul Gelu Emil Bumb mânuiește cu mult talent creionul, iar ceea ce face este mai mult decât artă. Desenele sale sunt adesea confundate cu fotografiile care îi stau drept model. Nu există plăcere mai mare pentru lt-colonelul Gelu Emil Bumb decât să vadă că oamenii se bucură atunci când le dăruiește un desen.  Nici nu ar avea cum să fie altfel, iar lucrările sale vorbesc de la sine.

VEZI ȘI: Silviu Brucan, prezicere neașteptată despre Klaus Iohannis

 

Într-un interviu acordat pentru DC News, lt-colonelul Gelu Emil Bumb a povestit despre talentul său și despre desenele în creion care par mai degrabă fotografii alb-negru. În galeria foto de mai sus veți găsi și portretul lui Klaus Iohannis, Mircea Dușa, dar și portretele unor militari bistrițeni. Gelu Emil Bumb spune că în curând va desena și chipul soției președintelui ales, Carmen Iohannis.

DC News: Cum v-a venit ideea să-l desenați pe Klaus Iohannis?

Gelu Emil Bumb: L-am desenat pe domnul Klaus Iohannis din respect pentru ceea ce a făcut pentru Sibiu, din respect pentru dascălii din Sibiu și pentru locuitorii Sibiului. Mi-am desăvârșit cariera aici... În 1997 am urmat cursul de limba franceză, la Sibiu. În perioada 2003-2005, completare de studii la Academia Forțelor Terestre și 2005-2007, master Relații internaționale. Sisteme de securitate, Facultatea Lucian Blaga. În acest timp, am văzut evoluția acestui oraș și atitudinea oamenilor. Ce vreau să vă spun este că Sibiul este un oraș de suflet, iar domnul Iohannis este un gospodar al acestui oraș.









 Când voi avea timp, cred că o să o desenez și pe doamna Carmen!









 


DC News: Cum a început pasiunea pentru desen și pe ce puneți accent atunci când desenați?

Gelu Emil Bumb: Pasiunea o am din școala generală, poate datorită profesoarei mele de desen... Am primit două premii naționale la pictură. Mi-am depus dosarul la liceul de arte plastice la Cluj-Napoca, însă am dat examen și la Liceul militar cu două săptămâni înaintea examenului la liceul de arte plastice și intrasem... Așa am renunțat la arte plastice. Este un talent de la Dumnezeu, numai că l-am îngropat și... din când în când îl scot la iveală. Am desenat și în școala militară, am desenat și când am fost mutat dintr-o garnizoană într-alta și nu am avut familia cu mine.

DC News: Aveți un idol?

Gelu Emil Bumb: Da. Idolul meu Ivan AIVAZOVSKI, un pictor "fotograf" rus, pictor foarte prolific. Cred că sunt puțini pictori care au pictat marea sau apa așa realistic. Când am împlinit 18 ani, tatăl meu mi-a făcut cadou un album de-ale sale care se găsea foarte greu pe vremea aceea... Îl păstrez cu sfințenie. Am făcut reproduceri după el. Am reproduceri și de trei ori. Vreau să vă spun că desenez prieteni, colegi, copiii frumoși. Nu iau bani pentru aceste desene, dar îmi place să lucrez fără să fiu condiționat.

DC News: Cât lucrați la un desen?

Gelu Emil Bumb:








 La un desen lucrez de la cinci ore continuu până la 10-12 ore; mai prcis cam două zile. Desenez în creioane de la B, HB, B1-B10. La unele desene pun mai mult sau mai puțin suflet. Se vede pe ele.

DC News: Ce spun oamenii atunci când se văd desenați de dumneavoastră?

Gelu Emil Bumb:








 Trebuie să spun că pe 6 februarie 2014, unitatea mea a sărbătorit 95 ani de la înființare. Am avut o expoziție cu portrete din misiunea mea din Irak, atât cu colegii mei , dar și cu prietenii și familia mea! În perioada 15 septembrie-6 februarie am desenat peste 100 portrete, unii colegi nici nu au știut că-i voi desena... La expoziție, au fost foarte plăcut surprinși.




DC News: Ce faceți după ce terminați un desen?

Gelu Emil Bumb: Din păcate, prin 1986 nu erau scannere și nici nu prea aveam aparate foto. Nu am poze după ce am pictat atunci. Eu tot ce am desenat sau pictat le-am dat oamenilor care le-au dorit sau le-au aparținut!




 Mai am un singur tablou pe care îl țin la mine în birou. 









 


DC News: Ce este desenul pentru dumneavoastră?











Gelu Emil Bumb: Un refugiu, o binecuvântare...





 Problema este că am primit acest har și nu l-am folost. L-am îngropat. Mi-a fost frică să nu supăr, să nu mă considere lumea un fariseu. 



DC News: Au artiștii nevoie de Dumnezeu și implicit de credință?

Gelu Emil Bumb: În Irak am desenat doar în ultima parte a misiunii când nu am mai ieșit așa des în misiuni din cauza atentatelor... și atunci m-am apucat din nou de desen. Am desenat americani, arabi, italieni, koreeni.




 Îmi doresc ca desenele mele să fie cât mai reale, să aibă viață și cred că vine acest lucru vine de la cât suflet pui... Credință? Cred că orice artist crede în ceva. EU CRED ÎN DUMNEZEU!









 Desenez pentru că îmi place. Cred că dacă cineva mi-ar interzice să desene, aș muri încet.









 
 Eu nu lucrez pe bani. Eu lucrez chiar de plăcere. Sunt persoane care au fost surprinse că au primit un portret făcut de mine. Nu se așteptau. Am desenat pentru copiii militarilor angajați, dar și pentru militarii angajați.

DC News: Vă pare rău atunci când vă despărțiți de un desen? Spuneați că le dăruiți pe toate.


Gelu Emil Bumb: Chiar nu îmi pare rău cu atât mai mult cu cât le păstrez în format digital.

Expoziție cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița

Cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița, a fost organizată și o expoziție impresionantă cu obiecte și însemne militare în "sala de tradiții" realizată în incinta Garnizoanei de către colonelul Gheorghe Tanco. Lângă această sală, în 6 februarie a fost organizată și o expoziție cu portrete în creion realizate de către colonelul bistrițean Gelu Bumb. Acesta a reușit să-i deseneze pe toți comandanții armatei române și pe șefii unităților militare din Garnizoana Bistrița sau cele care aparțin de Brigada 81 Mecanizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel