Data actualizării:
Data publicării:

Gelu Duminică, mesaj tranșant pentru cei care-și dau ochii peste cap când aud de Halloween

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
colaj: Facebook, Gelu Duminică, Freepik
colaj: Facebook, Gelu Duminică, Freepik

Iată cum stă treaba cu Halloween-ul, în viziunea lui Gelu Duminică!

Sociologul Gelu Duminică a tras un semnal de alarmă în online prin care ține să le spună celor care se îngrozesc când aud de sărbătoarea de Halloween că, de fapt, nu e nimic în neregulă cu acest "obicei", drept pentru care și explică originile tradiției de Samain (sfârșitul verii). Acesta a ținut să le reamintească românilor că tradițiile noastre de Crăciun, cu dansul urșilor și măștile înfricoșătoare din lemn și piele tăbăcită, pe lângă multe alte sărbători ca Ielele etc., sunt cam pe aceeași lungime de undă cu Sărbătoarea Sfinților alias Halloween, dacă nu chiar mai "de speriat".

"Că tot s-a dilit lumea și propagă o mizerie mincinoasă despre Halloween:

Sărbătoarea asta se trage din Samain (sfârșitul verii) celebrată de celți. Oamenii ăștia credeau că după ce au terminat cu recoltatul, ar fi bine să facă niște focuri mari cu care să alunge spiritele rele. Tot ei credeau că de Samain, lumea spiritelor se unește cu lumea viilor și că e bine să-i comemorezi pe cei ce nu mai sunt. După ce i-au cucerit romanii, celții nu au mai putut sărbători Samain-ul pentru că noii conducători ziceau că această sărbătoare e păgână. Așa că au înlocuit-o cu Sărbătoarea tuturor sfinților pe care o sărbătoreau în primele zile de noiembrie (prin anul 800 d.H era 01.11, iar de prin anul 1000 - pe 02.11).

De prin 1800 și ceva, pentru că era mare foamete în Irlanda, mulți au plecat în America. Și au luat și sărbătoarea asta cu ei. Și i-au spus „All Hallows Eve” sau „All Hallows Even”, adicătea „Ajunul Nopţii Sfinte”. Sau prescurtat, Halloween.Așa că vă rog, nu rostogoliți prostii. Mai ales noi, cei care avem o cultură populară plină de spirite rele, măști de măști, descântece și vrăji.

Apropo: peste doar două luni vine Crăciunul. Sper ca cei care se arată oripilați acum de măștile de Halloween să aibă aceeași atitudine la măștile colindătorilor autohtoni!

Ne dați sau nu de dați!" a postat Duminică pe profilul personal de Facebook.

Cum a ajuns să fie sărbătorit Halloween-ul în America

Sărbătorit pe 31 octombrie, Halloween are rădăcini istorice adânci, iar modul în care a ajuns să fie celebrat în America este rezultatul unei combinații de tradiții europene și influențe culturale locale. Originile sale se regăsesc în festivalul celtic Samhain, sărbătorit de popoarele celtice din Irlanda, Scoția și Țara Galilor. Samhain marca sfârșitul verii și începutul iernii, fiind considerat un moment în care granița dintre lumea celor vii și cea a morților era mai subțire. Oamenii aprindeau focuri și purtau costume pentru a alunga spiritele rele.

Odată cu răspândirea creștinismului, în secolul al VIII-lea, Papa Gregor I a stabilit 1 noiembrie ca Ziua Tuturor Sfinților, sau „All Hallows' Day”, iar ajunul acestei zile, 31 octombrie, a fost denumit „All Hallows' Eve”, care ulterior s-a transformat în Halloween.

Halloween a fost adus în America de către imigranții europeni, în special irlandezi și scoțieni, în secolul al XIX-lea. Aceste comunități au păstrat tradițiile lor, inclusiv costumele și focurile de tabără. În timpul Marii Famine Irlandeze din anii 1840, mulți irlandezi au emigrat în Statele Unite, contribuind astfel la popularizarea sărbătorii și la integrarea ei în cultura americană.

La început, Halloween era sărbătorit în moduri diverse, prin organizarea de petreceri, parade și jocuri. Prin anii 1920 și 1930, sărbătoarea a început să devină mai comercializată și mai concentrată pe copii, cu tradiții precum „trick-or-treating” (colindatul cu dulciuri) și decorarea casei.

În prezent, Halloween este o sărbătoare extrem de populară în Statele Unite, caracterizată prin costume elaborate, petreceri tematice, decoruri menite să evoce un sentiment de spooky și, desigur, colindatul pentru dulciuri. Aceasta a devenit o oportunitate pentru comunități de a se reuni și de a celebra în moduri creative, transformând Halloween într-o tradiție culturală distinctă americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel