Geavrelele, sărbătoarea unică în țară de Bobotează, într-o comună din Dâmbovița
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Boboteaza sau Botezul Domnului face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte această sărbătoare şi "Arătarea Domnului", " Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania". Pe lângă sfinţirea apei, există și o serie de obiceiuri populare la români în această zi. 

Astfel, de Bobotează, în comuna dâmboviţeană Morteni are loc o sărbătoare unică în ţară, cea a geavrelelor, obiceiul constând în împodobirea unor prăjini de aproximativ 14 metri cu geavrele - batiste cusute manual de fetele nemăritate.

Cuvântul geavrea vine din limba turcă şi înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea şanse mai mari să se mărite, relatează Agerpres.

Geavrelele sunt legate pe prăjină cu ajutorul betelor, panglici lungi de 2-4 metri. În vârful prăjinilor se montează o cruce şi un buchet de busuioc. Responsabilitatea împodobitului le revine celor mai pricepuţi stegari, ziua de 5 ianuarie fiind dedicată acestei activităţi. E mult de muncă, pentru că pe fiecare prăjină se leagă şi câte 1500 de batiste.

În dimineaţa de Bobotează, geavrelele sunt sfinţite de preot, iar steagul este purtat prin sat. Locuitorii comunei le oferă tinerilor care vin cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc. 

După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele şi le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel