Rusia reduce fluxul de gaze spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 27 iul 2022, 09:26
WhatsApp
 Compania rusească Gazprom reduce din nou fluxul de gaze spre Germania.

În Europa există descurajare, dar nu surpriză; autorităţile de la Kremlin afirmă că probleme tehnice au determinat reducerea livrărilor de gaze spre Europa.

Conform unui comunicat, o turbină trimisă în Canada pentru reparaţii nu a fost încă returnată, iar o a doua este la rândul ei în revizie. Administraţia de la Berlin nu crede însă aceste explicaţii.

Autorităţile germane afirmă că nu există raţiuni practice pentru reducerea livrărilor, iar miniştrii îl acuză pe Vladimir Putin că reţine gazele de care depinde Germania pentru a provoca tulburări economice şi politice în Europa, scrie Rador.

Citește și - Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra unui plan de reducere a consumului de gaz

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP.

'Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare', a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.

Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.

Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023. Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face tot posibilul pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.

Dar în caz de risc de gravă penurie, un mecanism de alertă va face obligatorie pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

De pildă, statele UE care nu sunt interconectate cu reţelele de gaze ale altor state membre vor fi scutite de la reducerea obligatorie a consumului de gaze, întrucât nu vor putea elibera volume semnificative de gaze în favoarea altor state membre.

De asemenea, ţările ale căror reţele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european şi depind în mare măsură de gaze naturale pentru producţia de electricitate vor şi ele scutite, pentru a evita o criză a furnizării de energie electrică în acele state.

O excepţie va mai putea fi cerută de un stat membru pentru a-şi adapta cererea internă de gaze dacă acel stat are interconexiuni limitate cu altele şi dacă poate demonstra că foloseşte la maxim capacităţile sale de export către alte state, inclusiv capacităţile de export de gaz natural lichefiat (GNL).

Alte derogări mai pot fi solicitate dacă un stat membru depinde în mare măsură de gazele naturale ca materie primă pentru industriile critice sau în cazul în care consumul său a crescut cu cel puţin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?