Gazprom anunță că prețul gazelor ar putea crește în continuare: "Stocurile din Europa sunt sub nivelul normal"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Prețurile mari ale gazelor naturale în Europa ar putea atinge noi maxime din cauza nivelurilor scăzute ale stocurilor, a declarat vineri Alexei Miller, șeful Gazprom, citat de Reuters.

Miller a mai declarat la o conferință online că cererea de gaze naturale crește, iar în prezent depozitele din Europa sunt cu 22,9 miliarde de metri cubi sub nivelul normal.

"Europa va intra în perioada de toamnă - iarnă cu lipsuri în depozitele subterane", a spus el. "Desigur, situația are un impact asupra prețurilor și vedem că prețurile din Europa au depășit toate recordurile posibile. Este chiar posibil să bată recordurile pe care le-au atins deja".

Prețurile spot ale gazelor la hub-ul olandez TTF, un punct de referință european, s-au triplat anul acesta, antrenând și creșterea prețurilor la energia electrică.

Miller a reiterat faptul că Gazprom își respectă în totalitate obligațiile de furnizare și că compania este pregătită să pompeze mai mult gaz dacă este necesar.

Nord Stream 2 va duce la dublarea capacității de gaz rusesc către Europa

Gazprom urmează să își dubleze capacitatea de export de gaze către Europa prin Marea Baltică după ce a anunțat săptămâna trecută finalizarea conductei Nord Stream 2 către Germania. Cu toate acestea, are încă nevoie de aprobarea operațională din partea Germaniei, un proces care va dura până la patru luni.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu sancțiuni din partea Statelor Unite și cu critici din partea altor țări care se tem de creșterea dependenței Uniunii Europene de importurile de energie din Rusia. Noua conductă ar putea permite Moscovei să oprească livrările de gaze prin Ucraina, privând Kievul de taxele de tranzit.

Miller a mai spus că piețele asiatice sunt mai atractive pentru aprovizionarea cu gaze, în ciuda prețurilor record în Europa.

Gazprom a livrat mai mult de 10 miliarde de metri cubi de gaz către China de când au început livrările, în decembrie 2019, prin conducta Power of Siberia, a spus șeful companiei.

El a mai spus că se așteptă ca China să importe în total 160 miliarde de metri cubi de gaze din diverse surse în 2021, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel