Gazprom a oprit gazul spre Germania, Olaf Scholz contraatacă: Turbina funcţionează
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 03 aug 2022, 12:02
WhatsApp
Fotografie de la Mike van Schoonderwalt, Pexels
Fotografie de la Mike van Schoonderwalt, Pexels
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, spune că turbina gazoductului Nord Stream 1 funcţionează şi poate fi folosită oricând. 

Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat miercuri Rusia pentru întârzierile în returnarea turbinei pentru gazoductul Nord Stream 1, care a fost reparată în Canada, dar care se află de atunci în Germania, în cadrul unei dispute tot mai mari pe tema energiei. "Turbina funcţionează", a afirmat Scholz în timpul vizitei sale la fabrica Siemens Energy din Muelheim an der Ruhr. "Ea (turbina) poate fi transportată şi folosită oricând", a afirmat el.

"Nerespectarea contractelor de furnizare a gazului nu are niciun motiv tehnic", a adăugat cancelarul.

Guvernele europene au acuzat Rusia că reduce volumul de gaz furnizat, folosind felurite pretexte, ca răzbunare faţă de sancţiunile impuse de Occident după invazia Ucrainei. Moscova neagă că ar face acest lucru şi invocă probleme ale turbinei ca motive pentru volumul mai mic de gaz care pleacă prin Nord Stream 1. Un manager al companiei ruseşti Gazprom a afirmat că livrarea turbinei către Germania, din Canada, după lucrările de mentenanţă, nu a fost în conformitate cu contractul, scrie Rador. 

Christian Lindner, ministrul german de Finanţe, cere încetarea folosirii gazului pentru producţia de curent electric

Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a cerut încetarea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul temerilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia îşi reduce livrările, relatează duminică agenţia DPA.

Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate, a indicat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.

El a cerut de asemenea ca centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul să fie menţinute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie şi a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producţia de energie electrică.

Însă un purtător de cuvânt al acestuia din urmă a avertizat că o interdicţie completă a folosirii gazului pentru producţia de electricitate va conduce la o criză de energie şi la întreruperi de curent. Mai mult, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, unele centrale electrice pot funcţiona numai pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a înlocui gazul în producţia de energie acolo unde este posibil, a mai spus acesta, citat de Agerpres.

Gazprom tot taie gazul spre GermaniaPuternic dependentă de gazul rusesc, Germania se confruntă cu reduceri succesive ale livrărilor efectuate de compania rusă Gazprom, în timp ce Berlinul acuză Moscova că invocă pretexte pentru a justifica aceste reduceri ale volumului de gaz şi care sunt considerate de Germania de fapt represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Gazprom a redus începând de miercuri volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream la 20% din capacitatea acesteia, amplificând astfel temerile că Germania nu va avea suficiente gaze la iarnă, cu efecte potenţial dezastruoase pentru industrie şi populaţie.

Germania caută în acest timp soluţii, cum ar fi repunerea în funcţiune a unor termocentrale pe cărbune. Pentru a ajuta această ţară, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 - martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani. Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea a fost în final inclusă într-un acord încheiat marţi la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, iar dacă executivul comunitar va decide să devină obligatorie mai multe state membre vor beneficia de excepţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?