Gazoductul Norvegia - Polonia a fost inaugurat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Gazoductul care va transporta gazul norvegian în Polonia, prin  Danemarca, a  fost inaugurat astăzi  în prezența mai multor  demnitari europeni, informează BBC.

Premierul  Poloniei  și cel al  Danemarcei s-au aflat  la ceremonia de deschidere al noului gazoduct, care ar urma să asigure transportul a circa 10 miliarde mc de gaze pe an, adică aproape trei sferturi din necesarul de consum al Poloniei. Numit Baltic Pipe,  împreună cu terminalul GNL Swinoujscie, investiția reprezintă singura alternativă semnificativă şi viabilă pentru Polonia de a-şi diversifica importurile de gaze.  

Polonia a condus acest proiect pentru a înlocui gazul din Rusia, care era furnizorul său tradițional. Gazprom a încetat să mai aprovizioneze Polonia în aprilie.

Polonia va putea importa pentru prima dată gaz norvegian, dar prin gazoduct vor putea fi aprovizionate și țările din sudul Poloniei, precum Slovacia și Republica Cehă.

Gazul va începe să pompat în conductă la 1 octombrie și se așteaptă ca instalația să ajungă la capacitate maximă până la sfârșitul lunii noiembrie.

Norvegia își anunță disponibilitatea de a intra în acest proiect, mai ales că susține că are deja în funcțiune capacitatea necesară gestionării fluxurilor de gaze către Polonia.

Vezi și: Dmitri Medvedev: Dacă este necesar, vom folosi arma nucleară. Nu este o cacealma

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel