Gazoduct Rusia-Germania. Comisia Europeană, lege pentru gazoducte
Comisia Europeană a propus miercuri noi reglementări care vor introduce jurisdicţie comună pentru toate gazoductele care intră în blocul comunitar, ceea ce ar putea afecta proiectul Rusiei - Nord Stream 2 - transmite DPA.
Nord Stream 2 - un gazoduct de 1.200 de kilometri - ar urma să livreze direct Germaniei gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică.
Conform noilor reglementări, toate gazoductele importante care intră pe teritoriul UE vor trebui să respecte reglementările blocului comunitar legate de transparenţă, accesibilitate şi eficienţă.
"Noile propuneri sunt destinate să furnizeze atât de necesara claritate şi siguranţă legală. Vrem să ne asigurăm că un astfel de proiect important nu poate fi construit fără respectarea legislaţiei", a declarat vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, referindu-se la Nord Stream 2, pe care l-a descris ca fiind "un proiect controversat".
Propunerile trebuie aprobate de Parlamentul UE şi de statele membre pentru a deveni lege.
Conform unui document consultat de Reuters, toate conductele prin care se realizează importuri vor trebui să îndeplinească reglementările UE care prevăd că gazoductele nu pot fi deţinute în mod direct de furnizorii de gaze, nu pot fi impuse tarife discriminatorii, operaţiunile trebuie să fie transparente şi cel puţin 10% din capacitate trebuie să fie disponibilă terţilor.
Nord Stream 2, sub incidența noii legi
Modificările dorite de autorităţile de reglementare din UE ar urma să fie realizate până la sfârşitul lui 2018, suficient de devreme pentru a se aplica în cazul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor.
Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că, în pofida lipsei de unitate în rândul statelor membre privind planurile Rusiei pentru un nou gazoduct către Germania - Nord Stream 2 - va face în continuare presiuni pentru a obţine sprijin în vederea unor negocieri cu Moscova.
"Nu cred că vom avea în următoarele luni unanimitate în această problemă, dar CE este de părere că ar fi util să fie acordat un mandat de negociere", le-a declarat jurnaliştilor preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la summitul de la Bruxelles, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News