Data actualizării:
Data publicării:

Gazoduct avariat sub mare, între Finlanda și Estonia. Se dă vina pe un act intenționat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Angela/ Pixabay
FOTO: Angela/ Pixabay
Un gazoduct submarin și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia sub Marea Baltică au suferit deteriorări care ar putea fi rezultatul unui act intenționat, a anunțat guvernul finlandez, marți, transmite Reuters.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că NATO împărtășește informații privind deteriorările și alianța pregătită să sprijine aliații afectați.

Gazoductul Balticconnector a fost închis la începutul zilei de duminică din cauza preocupărilor legate de scurgerea de gaz dintr-o fisură în cei 77 de km ai conductei. Operatorul finlandez, Gasgrid, a indicat că repararea ar putea dura luni de zile sau chiar mai mult.

"Există probabilitatea ca atât gazoductul, cât și cablul de comunicații să fi fost afectate din cauza unei activități externe. Cauza deteriorării nu este încă clară, iar investigația continuă în cooperare între Finlanda și Estonia", a declarat președintele finlandez, Sauli Niinisto, într-un comunicat marți.

Biroul prim-ministrului finlandez, Petteri Orpo, a anunțat că va susține o conferință de presă la ora 14:30 GMT în aceeași zi.

"Scăderea bruscă a presiunii în gazoduct sugerează că nu este vorba despre o fisură minoră. Cu toate acestea, cauza rămâne neclară", a menționat un oficial din regiunea Baltică care are cunoștințe despre situație și care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Reuters.

Gazoductul care conectează localitatea Inkoo din Finlanda cu Paldiski din Estonia traversează Golful Finlandei, o ramură a Mării Baltice care se întinde spre est în apele rusești și se termină la portul St. Petersburg.

Pe moment, nu poate fi exclusă niciuna dintre posibilele cauze ale întreruperii, inclusiv sabotajul, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului estonian de gaz, Elering, luni.

În 2022, conductele de gaz mai mari ale Nord Stream, care traversează Marea Baltică între Rusia și Germania, au suferit deteriorări din cauza unor explozii pe care autoritățile le-au considerat acte intenționate de sabotaj.

Gazoductul Balticconnector a fost inaugurat în decembrie 2019 pentru a contribui la integrarea piețelor de gaz din regiune, oferind Finlandei și țărilor baltice Estonia, Letonia și Lituania o mai mare flexibilitate în aprovizionare.

Elering și Gasgrid au transmis că nu se așteaptă la penurii de gaz, chiar dacă gazoductul rămâne inoperabil în timpul iernii.

Finlanda a închiriat anul trecut o unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) pentru a primi gaz natural lichefiat (GNL), înlocuind furnizările din Rusia care au fost întrerupte în urma invaziei Moscovei în Ucraina. Aflată la Inkoo, nava FSRU Exemplar a furnizat gaz către Estonia prin intermediul Balticconnector.

"Nu este o problemă majoră pentru Estonia și Letonia, deoarece o parte semnificativă din gazul lor este stocată în depozitele letonilor. Cu toate acestea, finlandezii nu vor putea să-și procure gazul din depozitele letonilor pentru o anumită perioadă și vor depinde în totalitate de nava FSRU de la Inkoo", a menționat o sursă cu cunoștințe directe despre aprovizionarea cu gaz din regiunea baltică. "Nava de la Inkoo poate asigura consumul finlandez pe măsură ce finlandezii achiziționează încărcături de iarnă (la prețuri de iarnă) și acestea ajung în Finlanda la intervale de 10-15 zile."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel