Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Gaze naturale. Transgaz şi Black Sea Oil & Gas, proiecte importante pentru România

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor pentru proiectele: „Extindere SNT Vadu-T1” şi „Dezvoltare Gaze Naturale Midia – staţia de tratare a gazelor” la şantierul din comuna Corbu, judeţul Constanţa, 30 august 2019
Ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor pentru proiectele: „Extindere SNT Vadu-T1” şi „Dezvoltare Gaze Naturale Midia – staţia de tratare a gazelor” la şantierul din comuna Corbu, judeţul Constanţa, 30 august 2019

Directorul general al Transgaz S.A. („Transgaz”), Ion Sterian, și Directorul general al Black Sea Oil & Gas SRL („BSOG”), Mark Beacom, au semnat, la Corbu, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producţiei provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) în Sistemul Național de Transport („SNT”).

Alegeri prezidentiale 2024

La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache, care a prezentat mesajul Premierului României, Viorica Dăncilă.

Proiectul Transgaz „Extindere SNT Vadu-T1" constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20" (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport - conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac - Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG"). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

Moment important pentru economia românească

„Asistăm astăzi la un moment foarte important pentru economia românească. Pornim împreună două proiecte, Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia al Black Sea Oil & Gas și Extinderea Sistemului Național de Transport dezvoltată de Transgaz, care vor aduce beneficii pentru români și pentru economie prin contribuția majoră la valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră. Extinderea Sistemului Național de Transport este una dintre cele mai importante lucrări dezvoltate de Transgaz și reprezintă punctul de plecare pentru intrarea gazelor din Marea Neagră în economia românească și în circuitul internațional. Felicit echipele Transgaz și Ministerului Economiei pentru activitatea susținută pe care o derulează în vederea dezvoltării infrastructurii energetice a României. Doresc succes Black Sea Oil & Gas în acest proiect, îi încurajez să își consolideze și diversifice investițiile în industria petrolieră și petrochimică din România și îi asigur de întregul sprijin al Guvernului pentru dezvoltarea unor proiecte cu beneficii atât pentru români cât și pentru economia românească", a declarat Costin Mihalache în mesajul transmis din partea premierului Viorica Dăncilă.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a adăugat: „Acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, și, mai mult decât atât, reprezintă o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităților locale. Este rezultatul unei investiţii care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcţiei, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea mediului de afaceri din România".

„Transgaz își respectă misiunea de funcționa precum un furnizor de securitate energetică națională și regională, prin lucrările de importanță strategică pe care le desfășoară atât în România, cât și în Republica Moldova, unde construim gazoductul Ungheni-Chișinău. Totodată, Trasngaz, prin lucrările de dezvoltare ale Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, își aduce aportul decisiv la dezvoltarea economică și socială. Realizăm aceste obiective deosebit de importante prin lucrările de extindere ale SNT, care vor permite tuturor comunităților locale să fie conectate la rețeaua de gaze, precum și prin proiectele strategice, precum BRUA, care vor aduce beneficii economice semnificative României, permițând atingerea potențialului pe care țara noastră îl are. Putem afirma cu responsabilitate că energia reprezintă resursa prezentului și a viitorului, iar infrastructura energică reprezintă modalitatea prin care această resursă este transformată în oportunități concrete. Transgaz este ferm va rămâne un partener serios pentru toate proiectele de dezvoltare economică", a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz, cu prilejul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

„Suntem foarte încântați că am ajuns într-o nouă etapă în proiectul nostru de pionierat din largul Mării Negre, alături de partenerii noştri de la Transgaz. Îi mulțumim domnului director general Sterian și echipei sale pentru abordarea proactivă și profesionistă care a făcut posibilă ajungerea în acest punct", a declarat Mark Beacom, comentând asupra semnării ordinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel