Gaze de șist: Chevron se retrage din Polonia. România așteaptă verdictul americanilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un mare pas înapoi făcut de Polonia în tentativa sa de a dezvolta o piață energetică bazată pe gaze de șist și de a reduce dependența de gazul rus. Compania americană Chevron a anunțat vineri că renunță la eforturile sale de a explora și exploate gaze de șist în Polonia.

Chevron a anunțat că se retrage din Polonia în aceeași zi în care compania a arătat că veniturile sale în cel de-al patrulea trimestru al anului 2014 au scăzut cu aproape 30% comparativ cu anul trecut, până la 3,5 miliarde de dolari. Scăderea se datorează, în mare parte, prețurilor reduse la petrol, a precizat Chevron, conform The New York Times.

Boom-ul gazelor de șist în Statele Unite ale Americii a revitalizat industria energetică a americanilor, care speră să atingă independența energetică până în 2020, țel considerat exagerat de ambițios de unii analiști.

În acest timp însă, Europa pedalează în gol în domeniul gazelor și petrolului de șist, în mare parte din cauze politice, geologice și de mediu.

Giganții energetici se retrag din Polonia

Chevron a investit în ultimii ani sume considerabile în Europa de Est. Compania americană a săpat puțuri de explorare în Polonia și România și a încheiat înțelegeri similare în Lituania și Ucraina. Chevron a renunțat ulterior la Lituania, iar în tulburata Ucraină discuțiile sunt în impas.

Chevron a  spus într-o declarație de presă că nu va continua operațiunile în Polonia "din moment ce oportunitățile de aici nu mai sunt într-o competiție favorabilă cu alte oportunități din portofoliul global al Chevron". Compania a spus că analizează în continuare rezultatele explorărilor din România.

Premierul Ponta declarat în noiembrie anul trecut, în lipsa unui anunț oficial al companiilor care fac prospecțiuni, că România nu dispune de gaze de șist și "ne-am bătut pe ceva ce nu avem".

 Iohannis: gazele de șist nu mai sunt rentabile

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat recent că evoluțiile recente pe plan mondial, în special scăderea drastică a prețului petrolului, au scos gazele de șist din zona rentabilității.

“În ce privește gazele de șist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență, a petrolului. Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității.

Iohannis: Proiectul Roșia Montană trebuie revizuit. Gaze de șist nu mai sunt rentabile

Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (...) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel