Gauss - virusul sponsorizat de SUA
Cinci zile de la descperirea de către o firmă de securitate a virusului Gauss pe calculaoarele din Libia , Kaspersky cere ajutor. Acest virus este strâns legat de atacurile din Iran.
"În ciuda eforturilor susținute noi nu am reușit să decodăm acest virus", declară pe blog cercetătorii Kaspersky. "Deci astăzi facem publice toate informațiile în legătură cu sarcinile utile în speranța că cineva va reuși să spargă acest cod. Noi rugăm pe oricine interesat în criptologie, numerologie și matematică să ne ajute să rezolvăm acest mister și să extragem codul de decriptare."
Printre componentele cele mai surprinzătoare ale acestui virus este un element preconceput care caută un anumit tip de calculatoare, fără conexiune Internet, și care se instalează numai dacă găsește acea configurație. Această matrice a uimit cercetătorii de la laboratoarele Kaspersky, care de la descoperirea virusului au tot încercat fără succes să îi spargă codul de criptare.
Jeffrey Carr, expert în războiul cibernetic, manager al firmei de producătoare de antiviruși Taia Global, afirmă că guvernul SUA monitorizează deja de multă vreme băncile Libaneze pentru a detecta orice activitate a unor grupuri implicate în traficul de arme sau droguri, informează The Guardian.
Până nu vor decoda acest virus este dificil de precizat ce anume urmărește Gauss pe calculatoarele din Republica Libaneză. Dovezile arată că virusul ar putea fi produsul aceleiași națiuni, sau grup de state care a dezvoltat Flame, virusul care a spionat pe calculatoarele din Iran nu mai demult de luna mai, și posibil Stuxnet, virusul care a perturbat procesul de îmbogățire a uraniului în Iran în 2010.
Până astăzi, cercetătorii au detectat virusul Gauss pe 2500 de calculatoare, majoritatea în Republica Libaneză. Scopul lui pare a fi detectarea parolelor de acces pentru e-mail, și conturile de mesagerie instant, rețele sociale, și mai ales conturile de mare importanță ale celor mai mari bănci din Liban: Banca din Beirut, Blom Bank, Byblos Bank, Credit Libanais, Citibank și sistemul de plăți online PayPal., informează New York Times.
Dacă cercetătorii au dreptate în a presupune că Gauss este sponsorizat de SUA, ar fi prima oară în istorie când un asemenea virus ar fi detectat avânt ținte financiare. Stuxnet, Flame și Doqu - alți viruși descoperiți în Iran, toți par să fi avut drept scop spionarea programului nuclear al țării.
SUA își justifică fostele campanii de spionaj asupra băncilor Libaneze prin faptul că acestea ar fi fost folosite pentru susținerea guvernului sirian al lui Hezbollah, al partidului și grupului său militar, susține Bilal Y. Saab, expert libanez la Institutul de Studii Internaționale din Monterey (California).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News