Găurile misterioase de pe fundul oceanului au, în sfârșit, o explicație
În largul coastei Big Sur, California, se întinde un peisaj misterios plin de găuri uriașe în nisipul de pe fundul oceanului.
La câteva decenii după descoperirea acestora, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Golful Monterey (MBARI) și de la Universitatea Stanford cred că și-au dat seama ce formează misterioasele găuri circulare de pe fundul oceanului, potrivit Sicence Alert.
Teoria general acceptată este că urmele de pe fundul oceanului sunt produsul gazului metan sau chiar al fluidelor fierbinți, care se deplasează spre suprafață din interiorul Pământului și elimină niște sedimente fine. Dar, deși acest lucru ar putea fi adevărat pentru golurile subacvatice din unele părți ale lumii, nu este valabil și în cazul fundului oceanic din largul Californiei.
Câmpul Sur Pockmark din largul coastei Californiei este cel mai mare de acest fel din America de Nord. Este de dimensiunea Los Angeles-ului și conține mai mult de 5.200 de găuri, care în medie au 175 metri lățime și 5 metri adâncime.
Situl este programat pentru un potențial parc eolian offshore, dar au existat temeri că prezența metanului ar putea submina stabilitatea infrastructurii.
Într-o expediție recentă la Sur pockmarks, care sunt situate la o adâncime de 500 până la 1.500 de metri, un robot subacvatic, operat de cercetătorii MBARI, a găsit „dovezi puține” de orificii de scurgere de metan sau alte fluide. În schimb, cercetătorii cred că găurile s-au format probabil datorită gravitației.
Probele de pe fundul mării colectate de robot sugerează că sedimentele au curs intermitent pe o pantă din apropiere cel puțin în ultimii 280.000 de ani. Ultimul debit mare a avut loc acum 14.000 de ani, posibil din cauza unui cutremur.
Atunci când suficient de multe sedimente se rostogolesc, pot provoca „eroziune suficientă” pentru a forma o gaură mai largă, deplasând marginile „multiplelor urme la zeci de kilometri”, potrivit echipei.
„Am colectat o cantitate imensă de date, permițându-ne să facem o legătură surprinzătoare între urme și fluxurile gravitaționale ale sedimentelor”, spune tehnicianul de cercetare Eve Lundsten de la MBARI.
„Nu am putut determina exact cum s-au format inițial aceste urme, dar cu tehnologia subacvatică avansată MBARI, am obținut o nouă perspectivă asupra modului și de ce aceste caracteristici au persistat pe fundul mării de sute de mii de ani.”, a mai zis ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News