Data publicării:
Gaură în stratul de ozon de trei ori mai mare decât Groenlanda - VIDEO
Cea mai mare gaură din stratul de ozon este de trei ori mai mare decât Groenlanda.
Oamenii de ştiinţă au detectat ceea ce pare a fi cea mai mare gaură în stratul de ozon înregistrată vreodată deasupra Polului Nord, în condiţiile în care găuri în stratul de ozon se deschid în fiecare an deasupra Polului Sud, dar cele de la Polul Nord sunt mult mai rare, conform unui material publicat de revista Nature, transmite luni Space.com, scrie Agerpres.
Această gaură din stratul de ozon are dimensiunea foarte mare, cam de trei ori aria Groenlandei, conform unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Europene, şi poate prezenta un pericol pentru persoanele care trăiesc la latitudini nordice şi care pot fi expuse la niveluri ridicate de radiaţii ultraviolete. Din fericire, această gaură din stratul de ozon pare că urmează să se închidă peste câteva săptămâni, conform ESA.
Se formează în fiecare an
Astfel de găuri în stratul de ozon (un strat de gaz din atmosfera terestră care absoarbe o mare parte din radiaţia ultravioletă emisă de Soare) se formează în fiecare an deasupra Antarcticii din cauza schimbărilor sezoniere în nivelul de acoperire al plafonului de nori. De cealaltă parte, găurile de ozon deasupra Arcticii sunt mai rare. Ultima oară când s-a deschis o astfel de gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii a fost în 2011 şi a fost semnificativ mai mică decât cea observată acum.
"Din punctul meu de vedere, aceasta este pentru prima oară când putem vorbi de o adevărată gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii", a comentat pentru revista Nature Martin Dameris, specialist în atmosferă de la Centrul Aerospaţial German.
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se deschide în fiecare an din cauza unei combinaţii a unor factori precum temperaturile scăzute şi poluare. Atunci când temperaturile scad brusc, la începutul iernii australe, un plafon de nori de înaltă altitudine se formează deasupra Polului Sud. Poluanţii chimici industriali, precum clorina sau bromina, declanşează reacţii chimice în interiorul acestor nori care distrug moleculele de ozon din jur.
Vortex polar, deasupra Arcticii
În cazul zonei arctice, temperaturile variază mai mult şi de obicei nu se înregistrează aceste condiţii care duc la formarea găurilor în stratul de ozon. Însă în acest an, vânturi foarte puternice au menţinut pungi de aer rece într-un "vortex polar", deasupra Arcticii. Acest lucru a dus la înregistrarea unor temperaturi mai scăzute şi la formarea unor pături de nori de mare altitudine mai extinse decât de obicei. Astfel, a apărut gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Nord, conform oamenilor de ştiinţă.
Această gaură însă se va închide în curând. Odată ce Soarele urcă pe cerul boreal, temperaturile în straturile superioare ale atmosferei încep să crească, iar condiţiile de formare a găurii în stratul de ozon vor dispărea. Însă, dacă în intervalul următor de timp gaura se va deplasa spre sud, înainte de a se închide, rezidenţii din zona cercului arctic, aşa cum sunt cei care trăiesc în sudul Groenlandei, vor trebui să se protejeze în faţa unui nivel crescut de radiaţii ultraviolete solare.
Gaură în stratul de ozon de la Polul Sud
Gaura din stratul de ozon de la Polul Sud însă va reapărea în fiecare sezon rece, aşa cum se întâmplă de mai bine de 40 de ani, însă dimensiunile ei sunt din ce în ce mai mici. Conform unui raport dat publicităţii în 2018 de Organizaţia Meteorologică Mondială, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micşorează cu 1% până la 3% pe decadă începând cu anul 2000, iar dimensiunea găurii înregistrate anul trecut este mai mică decât toate cele înregistrate în această regiune a globului începând cu anul 1982.
Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această micşorare a găurii australe din stratul de ozon este legată de interzicerea la nivel global a chimicalelor care distrug stratul de ozon, decizie luată în 1987 - deşi unele ţări par să nu respecte această interdicţie. Conform unei anchete din 2018, notează Space.com, China încă pompează în atmosferă cantităţi mari de substanţe chimice care distrug stratul de ozon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News