Gândirea analitică suprimă credinţa în Dumnezeu
Gîndarea şi raţionamentul îl fac pe om să nu mai creadă în Dumnezeu. O cercetare canadiană arată că gîndirea analitică duce la anularea credinţei în Dumnezeu.
Autor: Anca Murgoci
Experţii de la University of British Columbia (Canada) spun că raţionamentul înlătură convingerile religioase sau confirmă scepticismul celor care nu cred în Dumnezeu.
Oamenii folosesc două tipuri de procese cognitive distincte pentru procesarea informaţiei: unul emoţional şi intuitiv, iar celălalt analitic. Primul tip de proces este cel care duce şi la credinţele în divinitate, pentru că alocă scop, personalitate sau stări unor obiecte. Cei care se bazează mai degrabă pe gândirea intuitivă vor fi mai repede dispuşi a crede, în vreme ce analiticii, mai puţin. Gândirea analitică nu cauzează în neapărat necredinţă, dar, spun oamenii de ştiinţă, activarea gândirii analitice anulează procesul intuitiv. Cercetătorul Ara Norenzayan a testat mai multe persoane, încercând să afle care este gradul în care ei cred în Dumnezeu, informează 20min.
În urma experimentelor efectuate, cercetătorii au constatat că subiecţii care, în timpul testelor, au fost expuşi gândirii analitice, şi-au schimbat nivelul iniţial declarat de credinţă într-un Dumnezeu, devenind mai sceptici. Rezultatele studiului arată că gândirea intuitivă duce la credinţă, iar gândirea analitică suprimă acest proces şi, astfel, acest tip de gândire joacă un rol important în lipsa credinţei religioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News